loopbaanbegeleiding-turnhout-aurelie van everbroeck Aurélie Van Everbroeck

Vermijd een burn-out en doe aan jobcrafting

Loopbaancoach-loopbaanbegeleiding-Roeselare-Ardooie-Izegem

Soms vraag je jou wel eens af of dit project nu echt wel voor jou bedoeld is. Zou het niet een stuk efficiënter verlopen moest jouw collega zich hier op focussen? Hij heeft toch meer expertise en kennis? Het is menselijk dat sommige opdrachten en taken nu eenmaal bij jouw jobpakket behoren. 

Het wordt echter een groot probleem wanneer je je elke dag naar je werk moet sleuren, en maandag voor jou elke keer opnieuw een baaldag is. Voorkomen is beter dan genezen, jobcrafting kan een oplossing bieden voor jouw probleem!

Wat is jobcrafting precies?

Verschillende criteria dragen er toe bij dat jij een job aantrekkelijk vindt en deze jou werkplezier geeft. 
Er bestaan 4 verschillende job craftingstechnieken (van Vuuren & Dorenbosch, 2011, Wrzesniewski & Dutton, 2001).

  • Taak craften.
    Bij taak craften verander je jouw takenpakket en de taakinhoud. Dit kan gaan over het aanpassen van het aantal, type, grootte en de aard van de taken die je zoal uitoefent.
     
  • Relationeel craften.
    Relationeel craften ga je aanpassingen aanbrengen in de relaties die je op het werk hebt, met mensen binnen of buiten jouw organisatie. Dit omvat bijvoorbeeld het uitbreiden of versterken van je interne en externe netwerk, maar ook het kritisch kijken naar netwerkcontacten die jou of de organisatie niet langer professioneel dienen.
     
  • Cognitief craften.
    Bij cognitief craften veranderen medewerkers niets aan de werkinhoud of de werkrelaties. Ze veranderen echter wel de perceptie die ze hebben van hun werk, waardoor ze meer betekenis geven aan hun taken of negatieve aspecten vanuit een andere invalshoek gaan bekijken. Het draait hierbij vooral om het herinterpreteren van zingeving of doelstelling van de job.
     
  • Contextueel craften.
    We spreken van contextueel craften wanneer medewerkers aspecten in hun werkomgeving veranderen. Voorbeelden hiervan kunnen zeer uiteenlopend zijn richten zich ondermeer op veranderingen in de fysieke omgeving. Men kan ook contextueel craften door hetzelfde werk op een andere werkplek of ander tijdstip uit te voeren.

Wat levert jobcrafting jou zoal op van voordelen?

In tegenstelling tot wat veel werknemers denken hoeft jobcrafting niet ten koste te zijn van jouw loyaliteit of engagement. Daarnaast blijkt jobcrafting jezelf ook weerbaarder en wendbaarder te maken voor onze huidige maatschappij waarbij werkdruk, onzekerheden, complexiteit van veranderingen almaar toenemen. Door bewust en proactief te kiezen voor jobcrafting bekijk je jouw functioneren vanuit een nieuw, rustig en positief perspectief. Hierdoor voel je minder werkdruk en stress omdat je de werkzaamheden, taken of verantwoordelijkheden die jou bakken energie vergen nemen voorgoed elimineert.

Jobcrafting vraagt een stevige portie lef, maar het loont echt!

In onze Vlaamse werkcultuur, waar kennis, loyaliteit en perfectionisme hoog in het vaandel worden gedragen is jobcrafting geen evidentie. En toch loont het de moeite om je stoute schoenen aan te trekken! Durf uitspreken tegen jouw leidinggevende dat bepaalde competenties en verantwoordelijkheden jou minder goed liggen. Toestaan om dit te erkennen doet niks af aan jouw sterke competenties, integendeel. Deze competenties bezit je wél en hierin kun je wél verder groeien. Je hoeft, kunt en wilt niet altijd aan het complete wensenlijstje van je werkgever of je collega’s voldoen. Wedden dat je zelfs gewaardeerd zult worden voor je eerlijkheid?
Bovendien heeft elke werkgever, zeker in de grote organisaties waar taken en verantwoordelijkheden steeds meer en vaker afgebakend zijn, baat bij een meer zelfredzaam team en een hoger welbevinden op het werk. Hiervoor kun je perfect je eigen verantwoordelijkheid opnemen.

Jobcrafting, ook nuttig voor teams!

Niet enkel op individueel, maar ook op teamniveau wordt jobcrafting almaar meer toegepast. Dit is vooral interessant in gedeelde werkomgevingen, waarbij de wederzijdse afhankelijkheid in werkprocessen groot is. Denk maar aan de commerciële binnendienstmedewerker, die nauw samenwerkt met de accountmanager. Hun samenwerking heeft, al dan niet rechtstreeks, een impact op de job context of op het welzijn van collega’s. Door jobcrafting op teamniveau toe te passen, kan er rekening gehouden worden met de doelen van het team en de persoonlijke voorkeuren van andere teamleden.

Alhoewel job crafting meestal op initiatief van werknemers gebeurt, spelen leidinggevenden en overige teamleden ook een belangrijke rol in het stimuleren van jobcrafting.Zoiets vergt een bedrijfscultuur of norm creëren waarin werknemers zich aangemoedigd voelen om proactief te zijn in hun eigen taken en verantwoordelijkheden (Grant, Parker & Collins, 2009).

Bij het ontstaan van een open en veilige bedrijfscultuur, waarbij initiatieven van werknemers worden gewaardeerd en aangemoedigd, zal jobcrafting ook vaker plaatsvinden (Van Dam, Nikolova & Van Ruysseveldt, 2013).

Zowel leidinggevenden als werknemers hebben veel baat bij het toepassen van jobcrafting in hun organisaties. Zo kunnen we ons allen nog meer focussen op waar we echt goed en zijn en in welke competenties en taken we verder willen gaan ontwikkelen. Hierbij een warme oproep aan alle leidinggevenden om jullie teamleden verder te ondersteunen en aan te moedigen bij het craften van hun job! Jobcrafting is een ‘must do’ om je eigen duurzame inzetbaarheid te vergroten!

Deel dit artikel