DSC08035 0 Carleen Verbeek

Doorgroeiambities? Met deze 5 tips breek je door naar de top!

visualisation-career-going-to-the-top

Bereik je de top door enkel maar geluk te hebben? Mijn antwoord is neen. Het vraagt moed om door te breken in jouw carrière. Maar ook zelfinzicht en een slimme strategie. Bepaal voor jezelf wat het belangrijkst is, en bouw je leven en je carrière daar omheen...Te vaak leven we een leven waarvan we denken dat men van ons verwacht hoe we ons leven moeten leven. Maak komaf met het leven van iemand anders’ ideaal en start vandaag nog met de regie van je eigen loopbaanpad. Hoe groei je succesvol door? Lees deze slimme tips.

Blijf je constant bijscholen

Het volgen van vakgerelateerde opleidingen en het investeren in persoonlijke groei is alvast een stap in de goede richting. Denk vooraf goed na over de opleiding of cursus het best aansluit bij jouw loopbaanpad. Kies je voor verbreding van kennis of juist voor specialisatie? Wanneer je ervoor zorgt dat je steeds op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen binnen jouw vakgebied, heb je alvast dat stapje voor tegenover collegas of concurrenten. Je leert ook heel veel door tijd door te brengen met gelijkgestemden die ook bereid zijn – om in zichzelf te investeren. Of je nu professional bent of ondernemer maakt niet uit: het maakt van jou een gegeerde kracht. Wissel Facebook om met leerrijke boeken en je zult verbaasd staan van de inzichten, rust en wijsheid die je opbouwt in de jaren die daarop volgen.

woman-getting-congratulated-for-promotion

Bouw een stevig en divers netwerk uit

Ben je professional? Netwerk in je bedrijf met die personen die beslissingsbevoegdheid hebben over jouw doorgroeien.  Vaak zijn dit jouw leidinggevende en directieleden of het HR departement, maar elk bedrijf is natuurlijk anders. Of je het nu wilt of niet, kantoorpolitiek kun je ook bewust en op een positieve manier gaan inzetten om je carrièrekansen te vergroten zonder daarom anderen te benadelen. Probeer attent te zijn voor je collega’ s en/of leidinggevenden. Bedrijfsborrels zijn een informele manier om je collega’s beter te leren kennen en jezelf ook eens vanuit een andere hoek te tonen. Ontwikkel de nodige organisatiesensitiviteit, die je in staat stelt om perfect te weten hoe de organisatie precies werkt.
Werk aan je personal brand en profileer je op sociale media zoals Linkedin. Hoe diverser jouw netwerk, hoe beter. Met verschillende mensen in jouw netwerk ben je immers veel sneller op de hoogte van mooie carrièrekansen, dan wanneer je een netwerk hebt die enkel bestaat uit gelijkgezinden.
Ben je ondernemer? Een uitgebreid maar vooral ook divers netwerk vergroot je kansen op succes. Hoef je daarom alle events af te schuimen? Nee, niet noodzakelijk. Met online platformen zoals LinkedIn, Instagram en Facebook kun jij als ondernemer op zeer korte tijd op vrij goedkope wijze heel veel potentiële klanten uit je doelgroep bereiken.

Durf jezelf te profileren

Durf jezelf te profileren in je onderneming door initiatief te nemen. Neem jouw rol op in de verwezenlijking van de strategische doelstellingen van de organisatie. Wees niet bang om te tonen wat je waard bent. Stel jezelf bijvoorbeeld voor als trekker van nieuwe projecten voor of doe voorstellen om extra winstmarges te realiseren of kwaliteit op te drijven.  Kijk naar de kerncompetenties binnen een bedrijf en tracht hierop in te spelen. 
Bang van visibiliteit als ondernemer? Niet nodig. De allermooiste kansen en doorbraken liggen in de dingen die je niet durft te doen. Ondernemers worden vaak niet goed begrepen door familie en vrienden, omdat ze een eigen visie nastreven. Geloof in jezelf en in je product en durf je hiermee zichtbaar te maken, online en offline. 

man-celebrating-his-promotion

Investeer in persoonlijke groei

Werk eraan om sterker te worden. Scherp je leiderschapsstijl aan. In de buzz-wereld van vandaag is psychologisch doorzicht de succesfactor voor een mooi loopbaanpad. Immers, de allerbeste investering die je kunt doen, is een investering in jezelf. JIJ bent de meest belangrijke persoon in je loopbaanpad of je bedrijf. Volg persoonlijke coaching of loopbaanbegeleiding. Dit zal je ook beter in staat stellen om te achterhalen of je dromen realistisch zijn en welke concrete stappen je kan zetten in de goede richting. In loopbaanbegeleiding kan je ook te weten komen of je je pijlen eerder op interne dan wel op externe doorgroei richt. Ontdek hoe jij jouw onderneming naar een volgende level tilt en jouw ondernemerscompetenties een boost geeft.

Ga voor kwaliteit

Streef ernaar om steeds op een kwalitatieve en professionele manier te werken, zowel wat het afleveren van prestaties betreft als in contacten naar collega’s of klanten. Wie je bent, welke rol je ook vervult: kwaliteit is nog steeds de beste reclame. Maak duidelijke afspraken met collegas, klanten, leidinggevenden. Communiceer kort op de bal wanneer een probleem zich aandient. Omring je met mensen die hun vak kennen. Durf taken door te delegeren zodat jij jou kunt richten op de kern van jouw job of onderneming.

&ldquot;

Bereik je de top door enkel maar geluk te hebben? Mijn antwoord is neen. Het vraagt moed om door te breken in jouw carrière. Maar ook zelfinzicht en een slimme strategie. 


 

Deel dit artikel