De kerstvakantie en eindejaarsdagen komen eraan: een weekendje weg, kadootjes, gezellig samen zijn met de mensen die je graag ziet en elkaar in de watten leggen. Misschien is dit het moment om wat extra te verdienen?
Of om van jouw passie je tweede job te maken en de sleur van de donkere winterdagen te doorbreken? Heel wat Belgen hebben een tweede ‘job’, die toch mooi een extra bedrag van 300 tot 500 EUR meer oplevert. Hoe pak je zoiets aan?
Lijst je persoonlijke jobcriteria op
Het is belangrijk om af te wegen welke job/activiteit je gaat combineren met je hoofdberoep:
- wat is inhoudelijk interessant voor je?
- waar krijg je energie van?
- in welke jobs kun jij vinden wat je in je huidige job mist?
- wat is combineerbaar met je huidige job en/of je gezinsleven?
- De afweging van hoeveel je wil gaan verdienen kan een rol spelen bij het maken van deze keuzes.
De regels kort op een rij
Hierbij de verschillende mogelijkheden voor bediendes:
- Wanneer je deeltijds werkt, kan je een extra bediendencontract afsluiten (vb. Verkoopster in een winkel voor 1 d/week); op deze extra inkomsten word je belast;
- Je kan ook als flexijobber aan de slag, op voorwaarde dat je minstens voor 4/5de aan het werk bent; dit is heel voordelig mits je niet belast wordt.
- Je kan ook als interimkracht aan de slag gaan en dus extra werk zoeken via een interimbureau; ook hier word je belast.
- Ook op vrijwillige basis is het mogelijk om onbelast wat bij te verdienen op voorwaarde dat je minstens 4/5de werkt als bediende. Het kan hier gaan om activiteiten van burger tot burger, om verenigingswerk of om activiteiten die deel uitmaken van een deeleconomie.
- Tenslotte kan je ook een zelfstandige activiteit in bijberoep opstarten; hiervoor ga je best te rade bij een ondernemingsloket of bij een boekhouder (in bepaalde gevallen geniet je dan vrijstelling van sociale bijdragen);
Als zelfstandige beschik je over de volgende opties:
- Wanneer je in hoofdberoep als zelfstandige werkt, kun je een extra bediendecontract afsluiten (vb. Verkoopster in een winkel voor 1 d/week); op deze extra inkomsten word je belast.
- Flexijobben is niet mogelijk voor zelfstandigen.
- Je kan ook als interimkracht aan de slag gaan en dus extra werk zoeken via een interimbureau; ook hier word je belast
- Ook op vrijwillige basis is het mogelijk om onbelast wat bij te verdienen op voorwaarde dat je niet dezelfde activiteiten uitoefent als je hoofdactiviteit.. Het kan hier gaan om activiteiten van burger tot burger, om verenigingswerk of om activiteiten die deel uitmaken van een deeleconomie.
Wil jij een bijberoep of onderneming starten, en twijfel je over de goede aanpak?
Wil je jouw ondernemerscompetenties ontwikkelen en verder aanscherpen?
Laat jou coachen door ons in jouw buurt en til jouw business naar een volgende succesvolle zakelijke level!
Lees ook onze blog: Freelancewerken, de voor-en nadelen voor u op een rijtje