Eva Buyck

Als 50-plusser geen zin meer in werken, wat nu?

loopbaanbegeleiding-turnhout-50-plus-Sterk op je Werk

Werken is niet altijd leuk. Zo, dat is ook weer gezegd. En zeker wanneer je al heel wat jaren alles op alles zet voor je carrière, kan je soms de motivatie of de werklust kwijt raken. Dat is volkomen normaal en heel wat 50-plussers ervaren dit gevoel op een bepaald moment in hun loopbaan. Maar hoe komt het nu dat je geen zin meer hebt in werken? En vooral; wat kan je er aan doen?

Waarom heb ik als 50-plusser geen zin meer in werken? 

Dat je niet elke maandag staat te trappelen om naar je werk te vertrekken is niet zo uitzonderlijk, maar als dat gevoel eerder de regel wordt dan de uitzondering dan is er iets mis. Het leven is te kort (en de werkdagen te lang) om geen werkplezier te ervaren en dus is het tijd voor actie.

In de eerste plaats is het belangrijk om te analyseren waarom je zo weinig zin hebt om te gaan werken. Ligt het aan je collega’s of de sfeer op de werkvloer dat je niet (meer) zingend thuiskomt? Staat je takenpakket niet meer gelijk aan een uitdaging waar je je elke dag voor wilt inzetten? Of ligt de werkdruk te hoog om nog met een fijn gevoel naar kantoor te vertrekken? Er zijn tal van redenen die aan de basis kunnen liggen van jouw verdwenen werklust. De ‘energievreters’ identificeren is essentieel, net zoals nadenken over de dingen waar jij wèl gelukkig van wordt.

loopbaanbegeleiding-50-plusser-antwerpen-Sterk op je Werk

Te weinig uitdaging als 50-plusser

Als je denkt ‘ik heb het gehad met mijn werk’, dan is een veelvoorkomende oorzaak dat je er te weinig uitdaging in vindt. Mensen hebben nu eenmaal mogelijkheden nodig; om te groeien op professioneel en persoonlijk vlak, om een verschil te maken en om dingen te kunnen verwezenlijken voor het bedrijf. Hoewel de dingen waar jij uitdaging in vindt doorheen je loopbaan waarschijnlijk veranderd zijn, is het nog steeds belangrijk om gemotiveerd te worden door bepaalde doelen of plannen. Mis je langdurig uitdaging, dan loert het risico op een bore-out  om de hoek.

Te veel uitdaging als 50-plusser

Een andere mogelijkheid is dat je juist té veel uitdaging ervaart in je werk. We spreken dan over een te hoge werkdruk en stress. Als je takenpakket niet te overzien is, je niet vooruit geraakt omdat de e-mails zich blijven opstapelen en je het gevoel hebt dat je de controle volledig verliest, dan klap je niet meer met plezier je laptop open. In dit geval is een burn-out  het grootste risico.

&ldquot;

Heb je geen zin meer om te werken omdat je uitdaging mist of omdat je juist te veel op je bord krijgt? In beide gevallen is verandering op zijn plaats. 

Waar krijg ik energie van? 

Om te ontdekken hoe je opnieuw plezier uit je werk kan halen als 50-jarige (je huidige job of een andere) en om je motivatie en werklust terug te vinden, is het belangrijk om te achterhalen waar jij energie van krijgt. Aan de hand van volgende reflectievragen kan je ontdekken waar jij energie van krijgt op het werk;

  • Passen mijn dagelijkse taken bij mijn persoonlijke waarden
  • Ben ik emotioneel betrokken bij mijn werk? 
  • Kan ik mezelf zijn op het werk? 
  • Waar ligt mijn passie?
  • Waar wil ik een verschil in maken? 

 

Binnen je huidige job nieuwe motivatie vinden

Afhankelijk van je antwoorden op de vragen hierboven, is het perfect mogelijk om terug plezier te vinden in je huidige job of in een andere functie binnen hetzelfde bedrijf
Jobcrafting is dus aan de orde, jobrotatie, promotie of ja, zelfs demotie kan een optie zijn!
Je hebt immers ooit gekozen voor dat bedrijf, en hoewel je ambities veranderen doorheen je carrière, ben je ongetwijfeld wel goed in wat je doet.

De eerste stap naar nieuwe werklust is accepteren dat je het gehad hebt met je werk. Stel jezelf de vraag waarom je je zo voelt om vervolgens ook zelf na te denken over de mogelijkheden. Aarzel niet om dit gevoel te bespreken met je leidinggevende of met de personeelsafdeling. Anderzijds kan het een goed idee zijn om je gevoelens te bespreken met een onafhankelijk persoon; dat kan met een vriend of vriendin zijn, maar ook met een professional. Een loopbaancoach in jouw buurt kan steeds een heldere en onafhankelijke blik bieden die je kan helpen bij het zoeken van een gepaste oplossing binnen je huidige job.

loopbaanbegeleiding-50-plusser-hasselt-sterk op je werk

Op zoek naar een nieuwe uitdaging als 50-plusser

Lijkt het terugvinden van je werkmotivatie binnen de huidige job onmogelijk? Durf dan zeker ook verder te denken. Het is immers nooit te laat om opnieuw te beginnen en een carrièreswitch kan perfect nog na je 50ste. Het leven is te kort om vast te zitten in een bedrijf waar je niet gelukkig bent en dus is kiezen voor een nieuwe job waar je wel meer energie van krijgt in vele gevallen een goede oplossing.

Wil je hier met iemand onafhankelijk over nadenken omdat je toe bent aan iets helemaal nieuw? Of heb je interesse in een gelijkaardige functie bij een ander bedrijf? Loopbaancoaching is de ideale manier om te ontdekken wat bij je past en hoe je de komende jaren van je loopbaan op een positieve manier kan invullen. 
Lees hier alles over over onze loopbaantrajecten voor 50-plussers, en boek een gratis infogesprek met een gekwalificeerde loopbaancoach uit ons team, in jouw buurt!
Sterk op je Werk biedt jou meer dan 30 jaar ervaring in loopbaanbegeleiding.  
Ons team van gekwalificeerde loopbaancoaches is verspreid over heel Vlaanderen.

loopbaanbegeleiding-landbouw-sterk op je werk

Betaal jouw traject loopbaanbegeleiding voor 50-plusser met VDAB-loopbaancheques

Dankzij de Vlaamse Overheid kun je gebruikmaken van de VDAB-loopbaancheques om jouw loopbaanbegeleidingstraject op maat te financieren. 

Dankzij de VDAB-loopbaancheques betaal je :

- €45 voor 4 uur  individuele loopbaanbegeleiding, of
- €90 voor 7 uur  individuele loopbaanbegeleiding.

Loopbaancheques aanvragen kun je snel en eenvoudig doen! Lees hier alle info die je nodig hebt om loopbaancheques te bestellen. 

loopbaanbegeleiding-in-brugge-sterk-op-je-werk
loopbaanbegeleiding-in-Genk-Sterk op je Werk

Deel dit artikel