Burn-out: Herkenbare symptomen, mogelijke oorzaken en tips!

Ontdek in dit artikel de symptomen van burn-out, het verschil tussen burn-out en bore-out en mogelijke oorzaken.
Voorkom een burn-out of ga succesvol terug aan de slag na een burn-out: onze professionele loopbaancoaches begeleiden jou terug naar meer werkplezier en duurzame loopbaankeuzes! 

Loopbaantest-sterkopjewerk
loopbaanbegeleiding-in-sint-niklaas-Sterk op je Werk

Burn-out: herkenbare symptomen

Symptomen van een burn-out kunnen variëren van persoon tot persoon, maar hier zijn enkele veelvoorkomende signalen:

- Extreme vermoeidheid
Je voelt je constant uitgeput, zowel fysiek als emotioneel.
's Nachts kun je problemen hebben om goed te slapen, en overdag voel je jou futloos en moe.

- Emotionele uitputting
Je voelt je overweldigd, prikkelbaar, geïrriteerd en hebt moeite om je emoties onder controle te houden.

- Verminderde werkprestaties
Je merkt dat je concentratie en productiviteit afnemen. Zelfs eenvoudige taken kunnen ineens zeer moeilijk en tijdsrovend lijken.

- Cynisme en afstandelijkheid
Je hebt een eerder negatieve houding ten opzichte van jouw werk, collega's of andere aspecten van je leven. Je trekt je vaak terug en voelt je geïsoleerd van alles en iedereen. Het verschil met een depressie is dat dit zich niet vertaalt in jouw andere levensdomeinen zoals jouw privé-leven.

- Weinig tot laag zelfvertrouwen
 Je twijfelt aan je capaciteiten en hebt het gevoel dat je niet meer voldoet aan je eigen verwachtingen, maar ook die van jouw leidinggevende en/of collega's.

- Fysieke klachten
 Je kunt last hebben van hoofdpijn, spierpijn, slaapproblemen, maag- en darmklachten, en andere lichamelijke symptomen zonder duidelijke medische oorzaak.

- Verminderde motivatie
Je verliest interesse in taken die je vroeger leuk vond, en je hebt moeite om jezelf te motiveren om iets te doen.

Het is belangrijk om op te merken dat deze symptomen niet allemaal tegelijk hoeven voor te komen en dat ze zich in verschillende gradaties kunnen voordoen. Als je vermoedt dat je symptomen van een burn-out ervaart, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken bij jouw huisarts. 
Deze kan een diagnose stellen en samen met jou kijken voor passende ondersteuning via een psycholoog of een gecertificeerde stress-en burn-out coach. 

Vitality outplacement programma-sterkopjewerk

Het verschil tussen bore-out en burn-out

Een bore-out en een burn-out zijn beide gerelateerd aan werkgerelateerde stress, maar ze verschillen in de oorzaken en symptomen. Hier zijn de belangrijkste verschillen:

1. Oorzaken
Een burn-out ontstaat meestal door langdurige blootstelling aan overmatige stress, hoge werkdruk en overbelasting. Aan de andere kant ontstaat een bore-out wanneer iemand zich verveelt en ondergestimuleerd voelt op het werk, vaak als gevolg van een gebrek aan uitdagende taken of interessante verantwoordelijkheden.

2. Symptomen
Bij een burn-out ervaart iemand vaak extreme vermoeidheid, emotionele uitputting en verminderde prestaties. Er kunnen ook fysieke symptomen zijn, zoals hoofdpijn en spierpijn. Een bore-out daarentegen gaat vaak gepaard met gevoelens van verveling, desinteresse en een gebrek aan motivatie. Iemand kan zich ondergewaardeerd en nutteloos voelen, met mogelijk symptomen van depressie, zoals apathie en lusteloosheid.

3. Behandeling
De behandeling van een burn-out richt zich meestal op het verminderen van stress, het herstellen van de energiebalans en het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen. Dit kan onder andere therapie, stressmanagementtechnieken en veranderingen in levensstijl omvatten. Bij een bore-out is het belangrijk om te onderzoeken welke aspecten van het werk saai zijn en hoe deze kunnen worden aangepakt. Dit kan betekenen dat er nieuwe uitdagingen worden gezocht, taken worden herverdeeld of loopbaanveranderingen worden overwogen.

Wil je een burn-out/bore-out voorkomen, of bevind je jou in de herstelfase na jouw burn-out/bore-out? In deze gevallen kan loopbaanbegeleiding jou ondersteunen naar meer werkplezier en een duurzaam loopbaanpad. 

VDAB-loopbaanbegeleiding-in-Brugge-Sterk-op-je-Werk

Oorzaken van burn-out

Een burn-out kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zowel op het werk als in iemands persoonlijke leven. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van een burn-out:

1. Hoge werkdruk

Een van de belangrijkste oorzaken van een burn-out is langdurige blootstelling aan overmatige werkdruk. Constante deadlines, een te zware werklast en het gevoel altijd "aan" te moeten staan, kunnen leiden tot chronische stress en uitputting.

2. Gebrek aan controle en autonomie

Wanneer iemand het gevoel heeft geen controle te hebben over zijn of haar werk en beslissingen, kan dit leiden tot gevoelens van machteloosheid en frustratie. Een gebrek aan autonomie kan bijdragen aan het ontstaan van een burn-out.

3. Onduidelijke verwachtingen

Als iemand niet goed begrijpt wat er van hem of haar wordt verwacht op het werk, kan dit leiden tot onzekerheid, stress en een gevoel van incompetentie. Onrealistische doelen en vaagheid over taken en verantwoordelijkheden kunnen bijdragen aan het ontstaan van een burn-out.

4. Gebrek aan ondersteuning

Een gebrek aan steun van leidinggevenden, collega's of het ontbreken van een positieve werkomgeving kan de stressniveaus verhogen en het risico op een burn-out vergroten. Een gebrek aan erkenning, feedback en waardering kan ook bijdragen aan gevoelens van uitputting en demotivatie.

5. Onevenwicht tussen werk en prive

Het hebben van onvoldoende tijd en energie om te herstellen en te ontspannen buiten het werk kan leiden tot een disbalans tussen werk en privé. Wanneer er geen goede grenzen zijn tussen werk en persoonlijk leven, kan dit leiden tot chronische stress en uitputting.

Het is belangrijk op te merken dat de oorzaken van een burn-out complex kunnen zijn en dat ze vaak het gevolg zijn van een combinatie van factoren. Daarnaast kunnen persoonlijke eigenschappen, zoals perfectionisme, ook een rol spelen bij het ontstaan van een burn-out. Het is essentieel om de symptomen van een burn-out serieus te nemen en indien nodig professionele hulp te zoeken bij jouw huisarts, die een diagnose kan stellen.

Re-integratie op het werk na een burn-out

Het is fantastisch dat je terug aan de slag wilt gaan na een burn-out. Het herstelproces na een burn-out is een belangrijke fase en het is essentieel om dit op een gezonde en geleidelijke manier aan te pakken. Hier zijn enkele stappen en tips die je kunnen helpen bij het terugkeren naar werk na een burn-out:

  • Overleg met professionals: Praat met je behandelend arts, therapeut of counselor voordat je weer aan het werk gaat. Zij kunnen je begeleiden en adviseren over het juiste moment om terug te keren. Ook een professionele loopbaancoach kan je helpen bij het re-integreren op je job na een burn-out. 
  • Stel realistische doelen: Begin met kleine stappen en stel haalbare doelen voor jezelf. Overweeg bijvoorbeeld om in eerste instantie halve dagen te werken voordat je weer volledige dagen aan de slag gaat.
  • Communicatie met je werkgever: Bespreek je situatie openlijk met je werkgever. Vertel hen over je burn-out en de stappen die je neemt om terug te keren. Mogelijk kan er ook rekening worden gehouden met aanpassingen in je werkuren of taken. 

Onthoud dat terugkeren naar werk na een burn-out een geleidelijk proces is. Het is normaal om uitdagingen tegen te komen, dus wees geduldig met jezelf en geef jezelf de tijd die je nodig hebt. Als de symptomen van de burn-out terugkeren of verergeren, zoek dan opnieuw professionele hulp.

Onze trajecten met loopbaancheques

Bij Sterk op je Werk bieden we verschillende loopbaanbegeleidingstrajecten aan op maat van jouw loopbaanvraag.
Wij kijken graag hoe we je kunnen helpen!

loopbaanbegeleiding-in-jouw-buurt-Sterk op je Werk

Betaal jouw traject loopbaanbegeleiding met VDAB-loopbaancheques

Dankzij de Vlaamse Overheid kun je gebruikmaken van de VDAB-loopbaancheques  om jouw loopbaanbegeleidingstraject op maat te financieren. 

Dankzij de VDAB-loopbaancheques betaal je :

- €45 voor 4 uur  individuele loopbaanbegeleiding, of
- €90 voor 7 uur  individuele loopbaanbegeleiding.

Loopbaancheques aanvragen kun je snel en eenvoudig doen! Lees hier alle info die je nodig hebt om loopbaancheques te bestellen. 

loopbaanbegeleiding-brugge-Sterk op je Werk

Waarom kiezen voor loopbaanbegeleiding bij Sterk op je Werk?

Bij Sterk op je Werk kan je rekenen op meer dan 30 jaar ervaring in loopbaanbegeleiding en meer dan 20 coaches verspreid over heel Vlaanderen. Sterk op Werk biedt jou de beste kwaliteit in Vlaanderen.

Met één van onze loopbaanbegeleidingstrajecten werken we een plan uit op maat van jouw wensen en doelstellingen. Wil je een carrièreswitch maken? Een betere work-life balance vinden? Of verder groeien in je huidige job? Tijdens individuele sessies adviseren en begeleiden we je om samen de volgende stap te zetten.

Zin om ons te leren kennen?

  • &ldquot;

    Na 12 jaar bij mijn eerste werkgever was het nodig om eens rustig te kijken naar de volgende stappen in mijn loopbaan. Ik wou een beter beeld krijgen van mijn sterktes, zwaktes en interesses en een job die daar echt bij past. Mijn loopbaancoach kon mij direct op mijn gemak stellen. Ze heeft me de tools aangereikt om een beter inzicht te krijgen in mezelf. Op die manier kon ik me een beeld vormen van de ideale job en welke paden je kan bewandelen in je loopbaan. Ze is echt begaan en laat je zelf tot inzichten komen. Ze is heel flexibel qua contactmomenten. Ik ben tevreden dat ik met haar aan de slag ben gegaan. Ik zou loopbaanbegeleiding aanraden aan iedereen die eens de balans wil opmaken van zijn job, een beter beeld van zichzelf wil, en raad wil bij de volgende stappen in zijn loopbaan.

  • &ldquot;
    Als drukbezette dierenarts met een bloeiende praktijk voelde ik sinds enkele jaren dat mijn work life balans zoek was. Ik wilde meer genieten van mijn gezin en vrienden, meer quality time met andere woorden. Het traject bij Sterk op je Werk zorgde ervoor dat ik terug duidelijkheid kreeg in waar ik naartoe wil met mijn carrierepad. Het resultaat is nu dat ik in mijn praktijk efficienter werk en meer taken doordelegeer, zodat ik kan genieten van quality time met wie mij lief is. Ik zou dit traject echt aanraden aan elke drukbezette, hardwerkende ondernemer die een betere work life balans wil bereiken. Een echte aanrader!
  • &ldquot;

    De rol van onze teamleaders die in de distributiecentra onze postbodes aansturen, evolueert zeer snel.  Ze worden, naast het dagdagelijkse operationele werk, ook geconfronteerd met nieuwe manieren van leidinggeven en de introductie van nieuwe diensten aan onze consumenten. Een klein jaar lang werden onze teamleaders ondersteund met individuele competentiecoaching. Ze werkten onder meer hun communicatievaardigheden bij, verhoogden hun zelfmanagement en leerden om assertiever feedback te geven tijdens functionerings-en luistergesprekken.  Daarnaast verkende een deel van hen ook de arbeidsmarkt en ontdekten ze welke jobs binnen hun mogelijkheden lagen, welke job het best bij hen zou passen, rekening houdend met hun talenten en waarden.

  • &ldquot;

    Ik haalde geen voldoening meer uit mijn job en was op zoek naar een nieuwe uitdaging, na 36 jaar in dienst te zijn bij dezelfde familiale onderneming (supermarkt). Ik had ‘honger’ om nieuwe dingen te leren en wilde graag een carrièrewending maken, maar wist niet juist in welke richting en hoe ze hieraan moest beginnen. 
    Door de loopbaanbegeleiding hoopte ik om beter zicht krijgen op waar mijn talenten liggen en welke richting ik graag uit zou willen (zoektocht naar interesses).Door de sessies bij mijn loopbaancoach ben ik erachter gekomen welke richting ik op carrièrevlak precies uit wilde, nl. een job waarin ik mensen kon helpen. Mijn kandidatuur werd positief onthaald bij al de bedrijven waar ik solliciteerde. Na enkele maanden had ik een contract ondertekend als woonbegeleidster in de social profitsector. Dit verliep veel vlotter dan ik had gedacht. Ik zou dit traject zeker aanraden aan iedereen die geen voldoening meer haalt uit zijn/haar job, maar in het bijzonder aan 50-plussers. Ik dacht dat mijn leeftijd een grote drempel zou zijn bij het maken van een carrièreswitch maar dankzij het volgen van de loopbaanbegeleiding, leerde ik mezelf beter kennen en slaagde ik er zo in om vol vertrouwen op zoek te gaan naar een nieuwe job in een volledig nieuwe sector, die mij nauw aan het hart ligt.

  • &ldquot;

    Ik had direct een klik met mijn loopbaancoach. Ze had veel voeling met mijn concrete jobsituatie en confronteerde mij op een duidelijke manier met mijn ontwikkelpunten.
    Ik heb nu een duidelijker inzicht nu in mijn prioriteiten en professionele doelstellingen. Dikke merci! 

Gratis en vrijblijvend infogesprek aanvragen

Heb je interesse in loopbaanbegeleiding, en woon je in Vlaanderen?
Neem vrijblijvend contact met ons op of schrijf je online in voor een gratis infogesprek. Wij organiseren voor jou een gratis kennismakingsgesprek met een professionele loopbaancoach in jouw buurt!