We hebben er allemaal soms eens last van – problemen om ons te concentreren, zaken over het hoofd zien, issues met time management, onrustig en stressy zijn, of snel afgeleid door prikkels. ADHD is de afkorting van een Engelstalige term: ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’. In het Nederlands spreken we van een ‘aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit’. ADHD’ers ervaren op biologisch vlak een ‘anderszijn’ op niveau van de hersenen. Dit ‘anderszijn’ uit zich in onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit. Onderzoeksinstituut Trimbos maakte in 2010 de laatste schatting: 1 tot 2,5 procent van de volwassen bevolking in Nederland – rond de 275.000 mensen hebben ADHD.
Op de werkvloer kan ADHD leiden tot ontevredenheid als gevolg van interpersoonlijke problemen met de baas/collega’s, te weinig afwisseling in het takenpakket en/of aan fysieke beweging. Verder kan je uitdagingen ervaren op vlak van timemanagement, administratie en rapportage.
Ik ben ADHD’er. Hoe haal ik meer voldoening uit mijn job? Lees onze tips
Onderstaande tips zijn echt het uitproberen waard. Besef ook dat jij uniek bent en kunt groeien als persoon, en dat er geen gouden formule voor iemand met ADHD. Het belangrijkste is – hoe cliché dat ook klinkt – zelfvertrouwen. dat jouw methode óók goed is, ook al doen jouw collega’s het anders.
- Zorg voor voldoende afwisseling in de job. Routineuze taken werken demotiverend.
- Deel je werk op in deeltaken die elk een haalbare deadline hebben.
- Vraag een collega of hij/zij je wil ondersteunen met de opvolging van administratieve taken.
- Plannen en organiseren is een vaardigheid waar je nog in kunt groeien. Vraag iemand om je te coachen in je planning/agendabeheer. Geef dit niet volledig uit handen want het behouden van autonomie blijft heel erg belangrijk.
- ADHD’ers bieden tevens unieke voordelen voor de arbeidsmarkt. Dat kom je in dit filmpje te weten. Is het glas voor jou halfleeg of halfvol? Het is maar hoe je er naar kijkt!
- Tracht er proactief voor te zorgen dat je niet voortdurend wordt afgeleid. Vermijd anderzijds dat je geïsoleerd raakt.
Dit maakt het dan weer te saai. Een goed evenwicht vinden is van essentieel belang.
Kies een kantoor waar weinig passage is.
Vermijd een landschapsbureau met veel collega’s.
Een kantoor met enkele collega’s is wellicht het fijnst. Als je toch in een kantoor met veel omgevingslawaai zit, draag oordoppen of een koptelefoon. Wanneer je wordt afgeleid door veel passage kun je schermen plaatsen.
Bekijk je mailbox maximum drie keer per dag (als je job dit toelaat).
Zet het geluid van je mail en/of smartphone af. Uit onderzoek blijkt dat zo’n geluid mensen 2 minuten uit hun concentratie haalt. Als je ADHD hebt, ben je hier nog gevoeliger voor. Dan heb je extra moeite om je weer op je taak te focussen. - Ben je minimum een jaar aan het werk en zoek je ondersteuning om je carrière te boosten, een betere work life balans te bereiken of overweeg je echt een stevige carrièrereswitch? Dat kan bij ons in jouw buurt!
- Ben je werkloos en heb je ondersteuning nodig? Dan kan het team specialisten van VDAB jou verderhelpen!
Ik heb een ADHD’er in mijn team. Hoe ga ik optimaal met mijn collega om? Enkele tips!
- Richt de werkplek anders in! Daar hebben niet alleen mensen met ADHD baat bij, maar wij allemaal. De moderne werkplek biedt te veel prikkels en afleiding. Er moet meer stilte en rust worden ingebouwd.
Zorg bijvoorbeeld voor ruimtes waarin een werknemer zich kan terugtrekken als hij geconcentreerd een opdracht moet doen of als hij er behoefte aan heeft om even alleen te zijn. - Verwacht niet dat je medewerkers de hele dag bereikbaar zijn!
Laat hen toe om aan een opdracht te werken en even hun mails niet te checken en hun gsm op stil te zetten. - Hou vergaderingen efficiënt en effectief. Probeer eens om rechtstaand of al stappend te
vergaderen. Dit is veel gezonder en productiever, zowel voor lichaam als geest. - Personen met ADHD zijn over het algemeen goede crisismanagers en/of creatief aangelegd. Geef hen uitdagende projecten waarbij ze moeten brainstormen of projecten die out-of-the box problem solving vereisen.
De perfecte job voor iemand met ADHD bestaat niet – simpelweg omdat de standaard ADHD’er niet bestaat. Het is dus aan jou om deze zelf zoveel mogelijk te managen!