ines Inès Keppens

Tips om carrière te maken

pexels-andrea-piacquadio-789822

Een promotie naar een hogere functie, opslag of extra voordelen zoals een wagen, de kans om een team aan te sturen… veel mensen vinden carrière maken belangrijk wanneer ze aan hun loopbaan starten of wanneer ze al wat jaren bij een firma op de teller hebben. Maar wat houdt carrière maken precies in? En hoe pak je dat best aan? Onze tips om carrière te maken of je huidige carrière een boost te geven.

Wat houdt carrière maken in?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is wat carrière maken voor jou precies inhoudt. Het gaat hier om iets heel persoonlijks, waarbij succes voor iedereen wat anders betekent. Staat carrière maken voor jou gelijk aan veel geld verdienen, of eerder aan datgene doet wat je leuk vindt en de vrijheid hebben om zelf bepaalde dingen uit te werken? Anderzijds kan het zijn dat je carrière maken ziet als een hogere positie invullen bij bedrijven, waarbij je de leiding hebt over een team of zelfs over een hele afdeling.

Door jouw ambities voor jezelf duidelijk te maken, kan je bepalen hoe een succesvolle carrière er voor jou persoonlijk uitziet. Alleen zo kan je nadenken over de manier waarop je met je carrière impact kan maken, zowel op vlak van persoonlijke groei als op vlak van ondernemen en resultaatgericht werken.

Carrière maken binnen je huidige functie

Van zodra je de vraag ‘wat wil ik nu bereiken in mijn werk’ voor jezelf kan beantwoorden, kan je gaan bepalen hoe je carrière wilt gaan maken. Een misvatting over carrière maken is dat je regelmatig van job moet veranderen of zelf moet gaan ondernemen om succesvol te zijn. Toch is het meestal mogelijk om je carrière verder uitbouwen binnen je huidige functie of bij je huidige werkgever.

Carrière maken kan betekenen dat je binnen je huidige functie impact kan maken. Misschien zijn er wel horizontale doorgroeimogelijkheden binnen je job die voor meer verantwoordelijkheden kunnen zorgen of waarmee je de leiding krijgt over het huidige team en de naaste collega’s.

pexels-andrea-piacquadio-3757369

Carrière maken binnen een nieuwe functie of een nieuw bedrijf

In sommige gevallen zal je op de limieten van je huidige functie botsen. Heb je je ambities al besproken met je leidinggevende en is een uitbreiding van je verantwoordelijkheden of takenpakket geen mogelijkheid? Dan is het tijd om na te denken over een eventuele volgende stap. In sommige gevallen kan je intern solliciteren voor een hogere functie, maar durf zeker ook verder te denken.

‘Hoe word ik manager’ is iets wat vele mensen met een ambitie tot leidinggeven zich afvragen. Als doorgroeien naar leidinggevende binnen het bedrijf niet mogelijk is, kan je altijd opteren om de ‘switch’ te maken.

Tips om carrière te maken

1. Bepaal de richting van je carrière

Of je dit nu bij het begin van je loopbaan of na een aantal jaren doet, onderzoeken wat je wil bereiken en in welke sector is een belangrijke stap. Misschien zit je wel op de verkeerde plek of hou je voor de foute redenen vast aan een bepaalde functie of bedrijf? Ontdek wat bij je past, door je talenten en je sterktes in kaart te brengen. ‘Waar ben ik goed in’ is een goede vraag om mee te starten, maar denk ook aan wat je graag doet.

Weet je zelf niet hoe te starten? Ontdek vrijblijvend hoe een loopbaancoach je kan helpen met het uitstippelen van je carrièrepad. 

2. Praat met HR of je leidinggevende

Door je ambities op tafel te leggen zal je al snel ontdekken of er doorgroeimogelijkheden zijn binnen je huidige functie. Is dat het geval, dan kan je leidinggevende je ongetwijfeld vertellen welke competenties en skills nodig zijn om kans te maken op een promotie.

3. Blijf jezelf ontwikkelen

Van zodra je weet welke competenties nodig zijn om door te groeien is het belangrijk om hier actief aan te werken. Als je je carrière een andere wending wil geven is het soms moeilijk in te schatten welke concrete skills nodig zijn voor de nieuwe functie. Onthoud echter dat softskills altijd van pas komen, zoals presenteren, netwerken, timemanagement. Je kan er altijd voor kiezen om in bepaalde domeinen opleidingen te volgen om deze softskills aan te scherpen. Ontdek je talenten en doe extra inspanningen voor de dingen waar je (nog) niet goed in bent.

4. Word zichtbaar via personal branding

Een sterk merk verkoopt en hetzelfde geldt voor jou persoonlijk. Zorg er dus voor dat je je ‘personal brand’ naar buiten brengt zodat je zichtbaar wordt. Door jezelf te profileren als expert in je vak open je nieuwe deuren. Start vanuit je eigen waarden en bepaal wat jou uniek maakt. Teken uit hoe je wil dat je leidinggevende of potentiële werkgevers je zien en zorg dat jij de oplossing bent die ze zoeken voor de invulling van bepaalde functies.

VDAB-loopbaanbegeleiding-in-Brugge-Sterk op je Werk

Jobcoaching– de voordelen voor je carrière

Of je nu wil doorgroeien bij je huidige werkgever of je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging om je carrière verder uit te bouwen… er zijn heel wat acties die je zelf kan ondernemen om carrière te maken.

Door eerst te bepalen wat je eigen ambities zijn en binnen welk gebied je deze wilt bereiken, is de eerste stap gezet. Een onafhankelijke blik inschakelen bij deze belangrijke stap kan je helpen om te ontdekken waar jouw waarden liggen en hoe je jezelf kan ontwikkelen om je carrière te boosten. Als je carrière wilt maken is loopbaancoaching een goed idee. Het heeft tal van voordelen:

  • Een goede loopbaancoach helpt je om jezelf te leren kennen en om je ambities op tafel te gooien. Je wordt geholpen bij het ontdekken van je potentieel.
  • Een loopbaancoach helpt je om het stuur zelf vast te pakken. De stap zetten naar jobcoaching betekent dat je zelf proactief aan de slag gaat om te groeien. Een jobcoach zal je kunnen motiveren bij het maken van keuzes die écht bij je passen.
  • Een loopbaancoach helpt je om uit je comfortzone te stappen. Verandering voelt voor velen als iets onaangenaams, maar doorheen loopbaanbegeleiding ontdek je dat  het ook heel wat voordelen met zich meebrengt.

Meer weten over loopbaancoaching om carrière te maken in je huidige job of in een nieuwe uitdaging?  Neem vrijblijvend contact op!

Deel dit artikel