Emotionele veerkracht, sleutel tot succes in carrière en privéleven.

Veerkracht is jouw vermogen om goed om te gaan met uitdagingen, tegenslagen en veranderingen. En laat ons dat nu net de succes zijn tot succes: in jouw carrière, maar ook in jouw privéleven binnen jouw rol als partner of ouder,...

Je herkent dit wel. In jouw job en thuis word je iedere dag geconfronteerd met kleine en grote uitdagingen en vraagstukken. 
Plots word je geconfronteerd met een uitbrander tijdens een meeting, of een belangrijke klant meldt jou dat hij overstapt naar de concurrentie. Herstructureringen kondigen zich aan.
Jouw student thuis krijgt onverwachts een negatieve evaluatie op school,  je partner reed net de auto in prak. Of de kersverse peuter wordt om 10 uur ’s avonds binnengebracht in spoed voor een hechting.
Veerkracht, dat is letterlijk deze onverwachte veranderingen “opveren”! Het betekent dat je in moeilijke tijden positief blijft en met een leerattitude kijkt naar wat je overkomt.

Je hebt een keuze in hoe je aankijkt naar een onverwachte verandering

Sommige mensen ervaren moeilijke situaties als een bedreiging. Ze gaan letterlijk in de slachtofferrol. “Waarom overkomt mij dat weer? “ Ze geven al hun macht weg. Het is de fout van die andere. Kijk eens hoe slecht het me gaat. Gevoelens van machteloosheid en stress nemen de overhand. Ze berusten in de situatie, worden triest, geven lekker af of zijn in de war.
Tja, dat helpt je natuurlijk niet vooruit. 

Veerkrachtige mensen daarentegen accepteren omstandigheden waar ze toch geen controle op hebben, maar leren om er optimaal mee om te gaan. En de situaties die wel binnen hun controle liggen, gaan ze  onderzoeken en aanpassen. Ze putten moed en energie uit zichzelf en uit hun nabije omgeving. En dat hoeven niet alleen mensen zijn. Dat kunnen ook boeken zijn, goede muziek, informatie op het internet, alles wat zich maar als hulpbron kan aandienen om hen vooruit te helpen. Ze trekken lessen uit wat er gebeurde en ontwikkelen een leerattitude.
Ze zijn lief voor zichzelf, nemen verantwoordelijkheid op voor hun eigen leven in plaats van alle macht weg te geven aan externe factoren rond hen.
Dat wil niet zeggen dat veerkrachtige mensen nooit gevoelens van wanhoop of teleurstelling kennen. Zij hebben deze gevoelens net zo goed, maar ze weten dat deze gevoelens deel uitmaken van een (verwerkings)proces en tijdelijk zijn. Eventjes lekker wentelen in de slachtofferrol kan heerlijk zijn. Maar dan sta je weer op. They can deal with it. Veerkrachtige mensen blijven dus positief, sterk en toekomstgericht.

The university of life

Tja, een hele boterham. En vaak wisselen we af tussen de ene reactie en de andere reactie wanneer een verandering ons overkomt. Maar dat is best oké. Ook dat is een leerproces. 
Maar het is heel wat. Waarom hoef je te wachten op een collectief ontslag vooral je het initiatief neemt om met je leidinggevende te gaan praten over je jobinhoud of recruteerders te contacteren?  En waarom zou je zelf niet proactief gaan netwerken wanneer blijkt dat je een nieuweling bent in de school van je kind? 
Deze week lanceerden we bij Sterk op je Werk ons nieuwe virtuele vergaderplatform. Want ook als team willen wij meezijn met de digitale (r)evolutie, en kijken we wat we zèlf kunnen doen om ellenlange files te vermijden. En da's ook ecologischer :-) En als organisatie spelen we nog pro-actiever in op de steeds sneller evoluerende markttrends.

Today is the first day of your new life!

Het goede nieuws is dat elke dag een nieuwe dag is vol opportuniteiten en verrassingen. Elke dag kun je opnieuw leren. En wees maar zeker, niemand heeft een leven dat volledig op wieltjes loopt. We leven langer. En het is hoe we ons aanpassen en omgaan met veranderingen, wat gaat bepalen hoe succesvol we in het leven staan. Het is een beetje leven zoals een cameleon dus, het is jou vlot kunnen aanpassen in een zeer snel evoluerende maatschappij. Wanneer je weet dat binnen hier en enkele decennia de helft van de jobs zullen verdwijnen en er evenveel nieuwe jobs gaan bijkomen, dan is het wel slim om jouw carrière in eigen handen te nemen. En daar kunnen wij jou in ondersteunen. Met een resultaatgericht carrièreplan, waarbij jij regisseur bent van je leven en een jobsituatie creëert die bij jou past ( en niet omgekeerd).  
 

Wil jij meer veerkracht ontwikkelen op het werk, in jouw rol als leidinggevende of professional, en zoek je een stevig coachingtraject hiervoor? Overweeg jij een carrièreswitch maar jij het bos door de bomen niet meer qua  jobaanbod?  Wil jij onderzoeken waar je de komende 10 jaar naartoe wilt met jouw carrière? In een veilige, professionele omgeving kunnen we samen jouw talenten, waarden en  competenties, en professionele missie in kaart brengen en jou begeleiden naar je ideale  carrièrepad. In 4 sessies van 2 uur maak jij jouw carrièreplan concreet, en creëer je jouw ideale jobsituatie! Wij maken samen met jou jouw personal brand op zodat jij jouw droomjob binnenhaalt!

Laat je 8 uur coachen via de VDAB loopbaancheques voor slechts 10 Euro per uur! Lees hier de voorwaarden om in aanmerking te komen voor loopbaancheques of bekijk referenties van maar enkele van onze vele tevreden klanten! 

Hoe we ons aanpassen en omgaan met veranderingen, gaat bepalen hoe succesvol we in het leven staan
Marijke Van Moldergem
Details
  • 2 maart 2018
Referenties
    • Feedback van onze klanten

      Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

      Lees onze referenties