De eenzame ondernemer

man-calling-behind-his-laptop

Je sprong in het onbekende en koos voor het ondernemerschap. Elke dag werk je keihard en vol passie aan je bedrijf. Maar… voor alles sta jij er alleen voor. Velen zien enkel maar jouw vele successen. Je voelt je vaak onbegrepen door de buitenwereld. Ondernemen is een eenzame reis…

Herken jij dit ook?

Maar liefst de helft van alle ondernemers voelt zich eenzaam, aldus een recente studie van Harvard Business Review. Je eenzaam voelen is eigenlijk het missen van contact met een ander. Het voelt aan alsof je moederziel alleen op de wereld bent. Mensen zijn kuddedieren. En wanneer jij het gevoel hebt, dat je niet bij de grote kudde hoort, wordt jouw reptielenbrein angstig, omdat je kwetsbaarder bent en ten prooi kunt vallen aan roofdieren. 

Aanvaard dat het meer dan oké is om goed en succesvol te zijn in je vak en dat je niet bent zoals iedereen en de gangbare maatschappelijke normen. Leer ermee omgaan dat sommige mensen jouw aanpak niet steeds even leuk vinden. En eigenijk ben je niet alleen… er zijn ruim zeven miljard mensen op onze planeet….

Hoe komt het dat je je eenzaam voelt?

In de oertijd zouden we een nieuwe kudde opzoeken, maar nu lukt dat niet omdat je op onbewust niveau jezelf belemmeringen oplegt. Eenzaamheid is een onderdeel geworden van je identiteit. Niemand begrijpt mij en Ik ben anders dan de doorsnee mens, ze begrijpen mij toch niet  zijn eigenlijk onbewuste overtuigingen waarmee je jezelf saboteert. Er is een jij en een omgeving waarvan jij denkt dat er geen match is, geen kudde om bij aan te sluiten. Dit kan ontstaan vanuit een gevoel van minderwaardigheid, maar ironisch genoeg ook vanuit meerderwaardigheid.

Iedereen heeft zijn rol in onze maatschappij, ook jij !

Als ondernemer voorzie je veel mensen van een inkomen.
Jouw diensten of producten dragen bij aan bedrijven en/of mensen. Je betaalt veel belastingen, en deze inkomsten gaan op hun beurt naar onze maatschappij. Elke rol telt en is van belang. Ook de rol van volger, uitdager, voortrekker, of zorger. Iedereen is belangrijk en voor iedereen is er plaats binnen de kudde. Respecteer en erken jouw eigen rol en zie deze als waardevol. Zelfs al weet je bij momenten niet goed meer welke rol je hebt, omdat jouw bedrijf snel aan het groeien is en je het voor jezelf nog niet helder hebt wat nu de volgende stap is in jouw bedrijf. Van zodra je jezelf ten volle respecteert en beseft dat jouw rol even waardevol is, kun je weer verbinding maken met jezelf en daarna ook met andere mensen. Wees eerst je eigen beste vriend. Jij bent de enigste persoon die heel je leven lang bij je is. Verloochen jezelf niet ten koste van je bedrijf of klanten.

bistro-owner-in-front-of-business

Identificeer jij jezelf met jouw bedrijf?

Een valkuil van veel ondernemers is dat ze zichzelf teveel identificeren met hun bedrijf. Het kerkhof ligt vol superbelangrijke mensen. Een bedrijf is een systeem die jij leven ingeblazen hebt, maar het functioneert op zichzelf. Het is net als een kind opvoeden. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat het bedrijf autonoom wordt en zoveel mogelijk zonder jou kan leren functioneren, zodat jij jou kunt focussen op het ontwikkelen van nieuwe business in deze snel evoluerende maatschappij.
Maak daarnaast ook tijd voor andere activiteiten naast je bedrijf, hoe moeilijk het ook kan zijn. Zo treed je ook uit isolatie en besef je dat de wereld zoveel groter is dan enkel maar je eigen bedrijf. Vraag is ook waarom jij jou zo identificeert met je bedrijf.
Zit hier een verborgen overlevingsstrategie uit je kindertijd? Wil een kinddeel van jou aan papa of mama bewijzen dat je het goed doet, of ben je ergens onbewust boos voor?

Isoleer jij jezelf op onbewust niveau?

Zolang je jezelf mentaal buiten de kudde blijft plaatsen, ga je jezelf op onbewust niveau gaan afzonderen.
Finaal zijn we allemaal mensen van vlees en bloed, elk met ons eigen verleden en onze eigen unieke talenten, elk in een persoonlijk proces van ontwikkeling.
Accepteer de mensen zoals ze zijn, verwacht niks terug, en verbind je met hen vanuit gelijkwaardigheid. Kies er dus voor om jouw saboterende overtuigingen vaarwel te zeggen. Heb jij nood aan contact? Maak komaf met slachtoffergedachten en ga zonder vooroordelen in verbinding met andere mensen.

Netwerken loont. Je kunt van iedereen iets leren. In welke mate ben je echt voluit aanwezig bij de andere tijdens een gesprek? Luister je oprecht en geinteresseerd naar wat ze jou te vertellen hebben, of praat je enkel maar voluit over jezelf en je eigen leven?
Durf gul te zijn met je tijd en je geld. Wanneer je aandacht geeft aan anderen en vrijgevig bent zonder terug te verwachten, stroomt jouw energie en heb je terug het gevoel dat je deel uitmaakt van een groter maatschappelijk geheel. Het leven is geen economische transactie maar een heel groot samenhangend geheel waarbij iedereen onderling met elkaar verbonden is.

Heb je het gevoel dat je niet meer op dezelfde golflengte zit van je vrienden? Oude vriendschappen in ere houden, vanuit een gevoel van verplichting, door elke maand elkaar op te bellen of uit te nodigen, is een energielek wanneer het niet meer resoneert met wie jij bent. Vrienden zouden je toch voeding moeten geven. Als ze dat niet doen, is het zonde om je tijd hier in te investeren. Trek je stoute schoenen aan en durf nieuwe mensen op te zoeken. Misschien word je afgewezen, misschien ook niet. Bel ze op, nodig ze uit voor een etentje en observeer wat er gebeurt.

clothing-store-owner-in-front-of-desk

Leer jezelf echt kennen!

Wat vind jij belangrijk als ondernemer en wat geeft jou energie? Welke beslissingen passen er wel en niet bij jouw bedrijf? Met welke mensen en bedrijven wil jij samenwerken als ondernemer?


Tijdens een individueel traject loopbaanbegeleiding kunnen wij jouw waarden, talenten, persoonlijkheid en levensmissie definiëren. Deze criteria hebben - op onbewust niveau - een zeer grote invloed op jouw dagdagelijks gedrag.

In jouw onbewuste potentieel liggen jouw persoonlijke krachten die jij nu (nog) niet ziet. Ze liggen te wachten totdat je ze activeert en inzet. Samen ontdekken we welke activiteiten binnen jouw ondernemerschap jou energie en werkplezier geven. We identificeren mogelijke drempels en helpen jou om deze te overwinnen via resultaatgerichte competentiecoaching en een realistisch stappenplan. Zo bereik jij succesvol de volgende level binnen jouw ondernemerschap!

Sterk op je Werk is een erkend loopbaancentrum met coaches over heel Vlaanderen en een erkende partner van VDAB.
Dit betekent dat je bij ons jouw loopbaancheques kunt inzetten. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. De eerste cheque geeft jou recht op 4u coaching, de tweede cheque geeft jou recht op voor 3u coaching. De reële waarde van een uur loopbaancoaching is 169 euro.

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

&ldquot;

Een valkuil van veel ondernemers is dat ze zichzelf teveel identificeren met hun bedrijf. Het kerkhof ligt vol superbelangrijke mensen.

Deel dit artikel