Faalangst? 4 tips voor meer zelfvertrouwen!

smiling-man-with-his-arms-crossed

Omdat je zoveel schrik hebt om een fout te maken, weiger je te gaan voor een nieuwe promotie op het werk. Je hoort een vervelend stemmetje in je hoofd dat zegt ‘ik ga dit niet kunnen, ik ben niet goed genoeg‘. De stem die je hoort, is een zelfsaboteur die jou vertelt dat je nooit iets zult leren of maar beter meteen de handdoek in de ring gooit. Het kan ook anders. Hoe schitter je vol zelfvertrouwen in jouw job? Lees onze 4 tips:

Verander je innerlijke saboteur naar een zelfmotivator

Gedachten hebben krachten. Wees mild voor jezelf. Op moeilijke momenten – dus net wanneer je net wat aanmoediging nodig hebt - durven we streng en hard zijn naar onszelf toe. Wat wil het stemmetje met negatieve zinnen zeggen tegen ons? Tracht te achterhalen wat het positieve is dat de stem wil bereiken. Zo wil de stem die zegt dat je het nooit goed gaat kunnen, jou bijvoorbeeld waarschuwen voor mislukking. Dus kun je misschien deze zin op een andere manier gaan formuleren waarmee je hetzelfde resultaat bereikt. Een zin zoals Ik ga alles doen wat in mijn macht ligt om dit tot een goed einde te brengen gaat jou positiever motiveren, gewoon al omwille van het feit dat de zin positief geformuleerd is ! Besef dat dit een leerproces van zelfmotivatie is, dat stap per stap werkt.

Wees voorbereid: goed begonnen is half gewonnen!

Begint je hart al sneller te kloppen en versnelt je ademhaling bij de gedachte dat je een presentatie moet geven voor een grote groep mensen? Dan ben je niet alleen. Iedereen die last heeft van faalangst, legt de lat voor zichzelf heel hoog. De verwachtingen die jij jezelf oplegt aan deze momenten van presteren, zijn vaak irrealistisch hoog. Uiteraard wordt er van jou verwacht dat je een goede presentatie geeft, maar wanneer je last hebt van een negatief zelfbeeld, ga je er vooraf al van uit dat de presentatie niet goed zal zijn. Bewaak je tachtig-twintig regel. Je kunt iets heel goed voorbereiden, maar je kunt tot in het oneindige blijven hameren op details. En dat is voor niks nodig. Steek geen tachtig procent energie in twintig procent van je werktaken. Leer afgrenzen op een gezonde manier en stel jezelf realistische verwachtingen. Goed voorbereid zijn, dat betekent het oplijsten van mogelijke vragen vanuit de groep en je antwoord hierop. Ken je het antwoord niet? Geen ramp, dan parkeer je de vraag even en zeg je dat je erop gaat terugkomen op een later tijdstip – waar niks mis mee is !

man-calling-behind-his-desk

Durf fouten te maken en vergelijk jezelf met jezelf!

Succesvolle ondernemers zoals Richard Branson zeggen steevast dat succes het gevolg is van het maken van veel fouten. Ken jij mensen die alles perfect doen en nooit een fout maken? Het zijn net de meest succesvolle mensen die uit hun comfortzone durven treden door een risico te nemen. De kunst is om na een fout jezelf terug bij te sturen en mild te zijn voor je leerproces. Want wie niks doet, doet ook niks verkeerd!
We kunnen onszelf steeds vergelijken met anderen die het nog beter doen dan onszelf. Er zullen echter steeds mensen zijn die het nog beter doen, nog succesvoller in het leven staan.

Zelfvertrouwen betekent jezelf vertrouwen en… je talenten ontdekken!

Pippi Langkous zei ooit: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Dit is een ondersteunende gedachte die jou een heel eind verder helpt. Denk na over een succeservaring die je ooit meemaakte. Wat heb je concreet ondernomen van acties om tot deze succeservaring te komen? Wat zegt dit over jou, en over hetgene waar jij goed in bent? Wat kan jij wél? Wat houdt jou nu dan nog tegen om een nieuwe uitdaging niet aan te kunnen? Vraag jouw partner, vrienden, een collega,… waar je goed in bent, waarin jij je onderscheidt van anderen. Dit zijn jouw sterke punten. Gebruik ze maar !

&ldquot;

Zelfvertrouwen is geloven dat je een kracht bezit die sterker is dan je angst!


 

Deel dit artikel