De tijd dat vele werknemers hun hele leven bij dezelfde werkgever bleven is voorgoed voorbij. Meer nog, we zien tegenwoordig een heel ander fenomeen, zeker bij jongere generaties; jobhoppen. Het woord heeft een negatieve bijklank, maar hoe erg is het nu precies om na enkele jaren alweer voor een andere job te kiezen? En zijn er ook voordelen aan regelmatig van werkgever veranderen?
Wat is jobhoppen?
Jobhoppen betekent niets meer of niets minder dan regelmatig van job wisselen. Het betekent letterlijk van werk naar werk ‘springen’ in een relatief korte periode. Jobhoppen komt vooral voor bij jongere generaties, maar we zien dat ook mensen met meer ervaring vaker van job ‘durven’ wisselen dan vroeger.
Redenen om regelmatig van job te veranderen
Er kunnen heel wat redenen aan de basis liggen van jobhoppen. Vaak draait het om het vervullen van een hogere functie of om betere voorwaarden op vlak van salaris, maar ook werkplezier en werk-privé balans (of het gebrek eraan) zijn drijfveren om relatief snel naar een nieuwe job of werkgever uit te kijken.
De nadelen van jobhoppen
Jobhoppen is nog steeds een woord met een negatieve bijklank. Vooral voor werkgevers kunnen snel wisselende teamleden een uitdaging vormen, maar ook voor de jobhopper zelf zijn er enkele nadelen verbonden aan het wisselen van job.
Regelmatig weer vertrekken bij een werkgever brengt mee dat je je telkens opnieuw moet bewijzen en dat je daardoor minder kansen krijgt dan werknemers die al jaren bij het bedrijf actief zijn. Een promotie is dan ook moeilijker binnen te rijven, waardoor je misschien minder gemotiveerd bent en sneller uitkijkt naar een nieuwe uitdaging. Zei iemand ‘vicieuze cirkel’?
Toch wegen deze nadelen niet op tegen tal van voordelen die verbonden zijn aan regelmatig van job veranderen, zeker voor jongeren. En nee, als het gaat om relevante ervaringen van telkens enkele jaren dan hoeft jobhoppen helemaal niet slecht op je CV te staan zoals lang gedacht werd.
De voordelen van jobhoppen
Weg met de vooroordelen van jobhoppen, laat die voordelen maar komen want die zijn er zeker ook. Vooral voor jonge werknemers is regelmatig van job veranderen interessant om verschillende redenen. Als junior hoef je dus echt niet ongerust te zijn als je niet meteen vindt wat je zoekt in een job. Dit zijn de voordelen van jobhoppen:
- Van job (durven) veranderen ondersteunt je persoonlijke groei. Het maakt je minder onzeker over bepaalde eigenschappen wat maakt dat je zelfvertrouwen groeit. Daarnaast helpt het je om dynamischer te worden en makkelijker om te gaan met verandering.
- Regelmatig een nieuwe uitdaging aangaan zorgt ervoor dat je op relatief korte tijd veel nieuwe ervaringen opdoet en dat je scherp blijft om continu bij te leren. Daarnaast zorgt verandering er ook voor dat je na verloop van tijd sneller dingen bijleert doordat je telkens weer uit je comfortzone treedt.
- Omgaan met anderen wordt bij elke nieuwe uitdaging makkelijker. Zo zal je meer mensenkennis opdoen door regelmatig met nieuwe collega’s te moeten samenwerken en door te leren omgaan met verschillende leiderschapsstijlen. Daarbij komt ook dat je een groter netwerk opbouwt. Let wel op dat je steeds op een positieve manier vertrekt, zodat de deur naar dit netwerk niet meteen weer dicht is.
- Ten slotte schaaf je je sollicitatievaardigheden bij zodat je meer kans maakt op een nieuwe job van zodra je op zoek gaat. En met een nieuwe uitdaging komen andere voorwaarden en verdiensten, want ook beter onderhandelen en communiceren leer je al doende.
Regelmatig van werk veranderen heeft voor jonge werknemers dus tal van voordelen én het houdt je steeds gemotiveerd. Jobhoppen kan er dus voor zorgen dat je sneller grote sprongen voorwaarts maakt, zowel op vlak van mensenkennis, vaardigheden en ervaring maar ook met het oog op je salaris.
Als starter is het helemaal niet gek dat je even moet zoeken naar de job die bij je past. Durf zeker van werkgever te veranderen als je denkt elders meer te kunnen bereiken of gewoon wanneer je je niet goed voelt in je huidige functie.
Jobhoppen op lange termijn
Als junior is het heel normaal om nog zoekende te zijn. Je vraagt je af wat je wil bereiken in je functie, wat je wil doen in je professionele leven en wat je gelukkig maakt op werkvlak. Van zodra je je draai gevonden hebt in een bepaalde functie en binnen een bepaald bedrijf is het een goed idee om te kijken wat de mogelijkheden zijn binnen die firma en sector.
Op lange termijn kan jobhoppen immers minder interessant worden, wat niet betekent dat je de rest van je loopbaan bij dezelfde werkgever moet doorbrengen. Het betekent vooral dat je als senior meer weloverwogen keuzes moet maken omdat het leven nu eenmaal met meer verantwoordelijkheden komt.
Blijft het veranderen van werk toch door je hoofd spoken? Dan is het een goed idee om je sterktes en je passie in kaart te brengen zodat je op zoek kan gaan naar een uitdaging die helemaal in lijn ligt met je interesses en je persoonlijkheid. Laat je desnoods goed begeleiden door een professional aan de hand van competentie coaching.
https://www.sterkopjewerk.be/loopbaanbegeleiding/carriereswitch