Omgaan met afwijzing

Toelichting-VDAB-loopbaancheques

Je ontslag krijgen, je kind die met een slecht schoolrapport thuiskomt, niet in aanmerking komen voor een sollicitatie, een wedstrijd verliezen, je grote liefde die niet beantwoord wordt, een klant die niet langer wil bestellen bij jouw bedrijf, …. 

Afwijzing komt voor in al onze levensgebieden. Lees onze vier grote wijsheden over afwijzing.

Afwijzing is een succesfactor tot groei

Een afwijzing is geen fout. Het betekent niet dat je gefaald hebt. Je was dapper en je hebt het geprobeerd. Het allerbelangrijkste is veerkrachtig omgaan met afwijzing.

Wanneer je succesvolle sportsterren vraagt hoe ze tot hun geweldige prestaties komen, zeggen ze jou steevast dat ze uren en uren keken naar sportwedstrijden, urenlang oefenden en leerden uit hun gemaakte fouten. Met andere woorden: afwijzing is een geschenk. Geef dus niet te rap op na een afwijzing. Onthoud vaak dat inspanningen jouw kans op resultaten aanzienlijk verhogen.

Een afwijzing na jouw sollicitatie: wat nu?

Je krijgt het zoveelste onpersoonlijke antwoord waarom je niet werd geselecteerd. Neem je telefoon en vraag het bedrijf naar de reden waarom je niet in aanmerking kwam. De kans is groot dat je iets opsteekt ervan. Wanneer het bedrijf jou zegt dat een andere sollicitant meer ervaring heeft, vraag dan over welke specifieke ervaring hij/zij beschikt. 

Wat zijn de sterke kanten van de geselecteerde kandidaat? Of misschien was je brief niet overtuigend genoeg? Vraag dan wat voor hen de sleutel is tot een wervende motivatie in jouw sollicitatiebrief. Blijf positief en zet door. Het betekent niet dat jij niet goed bent als persoon, maar dat een andere persoon beter in aanmerking komt voor de functie.

Misschien beschik je nog over te weinig zelfkennis en weet je nog niet goed wat jouw sterke punten zijn en jouw talenten. Waar ben jij goed in? Waar blink je in uit? Loopbaanbegeleiding in jouw buurt kan jou helpen om hier een passend antwoord op te bieden. Je kunt maar groeien voor zover je zelf wilt groeien! 

Afwijzing triggert een pijn uit het verleden

Wanneer afwijzing jou dusdanig pijn doet, is de kans groot dat je lang geleden, toen je nog een kind was, afgewezen werd. Je werd misschien gepest als kind, of je kreeg het gevoel dat je niet goed genoeg was voor anderen. Je hoorde er nooit bij of je werd niet uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes. Afwijzing kan erg beangstigend zijn voor kinderen, want als kind zijn we immers volledig afhankelijk van onze verzorgers, ouders en leerkrachten om groot te worden en letterlijk te overleven. We leren dus instinctief als kind dat we er alles in het werk moeten stellen om niet afgewezen te worden.

Maar nu zijn we volwassen en is het niet omdat jij getroffen wordt door een demotie, een ontslag of een negatieve evaluatie, je leven in gevaar komt. Het is niet omdat een potentiële klant jouw product niet wilt kopen, dat jij hierdoor in een levensbedreigende situatie terechtkomt. Wanneer je iets te verkopen hebt, dan hebben mensen nu eenmaal het recht om nee te zeggen. Of om zich uit te schrijven op een nieuwsbrief. Of om een klacht in te dienen.

Afwijzing is een goede basis voor duurzame vriendschappen

Misschien is je eerste reactie op een afwijzing om jou sterk te houden en dit niet te gaan delen met anderen, uit angst imagoverlies te lijden. Je bent beschaamd. Stel je voor dat anderen denken dat er misschien iets mis is met jou? 

Oh nee… Echter, wanneer je het lef hebt om je kwetsbaar op te stellen, en jouw angsten te delen met anderen, zul je al snel merken dat dit net verbondenheid creëert met anderen. Zo nodig je anderen uit om hetzelfde te doen, en ontstaat er een hechte vertrouwensband tussen mensen. Nog steeds denken al te vaak mensen dat ze alles zelf moeten oplossen. Maak gebruik van je netwerk. Wanneer jij het lef hebt om voor de dag te komen met je mislukkingen win je net sympathie.

En dat heeft Brene Brown goed begrepen. Haar wereldwijde TED talks leren ons dat schaamte net de grootste vijand is van connectie met anderen. Schaamte om niet goed genoeg te zijn. Niet succesvol genoeg te zijn. Niet sexy genoeg te zijn. Ze interviewde duizenden mensen en kwam tot een steeds terugkerend patroon. Er waren mensen die steevast ervan overtuigd waren dat ze liefdevol in het leven stonden en geliefd waren. 

Een andere groep vroeg zich constant af of ze wel goed genoeg waren voor anderen en hadden altijd het gevoel voorwaardelijk te moeten werken om liefde te krijgen van anderen. Wie waren die eerste groep mensen dan? Hoe kwam het dat ze zo succesvol in het leven stonden? Ze hadden de moed om niet perfect te zijn, durfden zichzelf te zijn en geloofden dat wat hen kwetsbaar maakte, hen net mooi en aantrekkelijk maakte voor anderen. 

Kwetsbaarheid hoort gewoon bij het leven. Met het nodige risico op afwijzing. Denk maar aan een liefdesverzoek, een mammografie, een sollicatie, enzomeer… Haar eindconclusie: het enige wat ons van connectie weerhoudt is de angst dat we de connectie niet waard zijn.

Deel dit artikel