sterkopjewerk-web-01180 Eva Buyck

Work-life balance - wat met mantelzorg?

loopbaanbegeleiding-mantelzorg-sterkopjewerk

Mantelzorg, je doet het met liefde. Maar hoe bewaar je een gezonde balans tussen werk, privé en mantelzorg?

Bij mantelzorg komt veel kijken. Je hebt het al snel behoorlijk druk. Helpen in het huishouden, koken, zorg verlenen of je zorgvrager begeleiden naar allerlei afspraken... je dag zit boordevol met zorgtaken. Een kenmerk van mantelzorg is dat je zorg verleent aan een persoon met wie je een affectieve band hebt en dat je dit, in tegenstelling tot een professionele zorgverlener of vrijwilliger, geheel vrijblijvend doet (m.a.w. je wordt er niet voor vergoed). Al deze zorgtaken komen dus bovenop jouw dagelijkse huishoudtaken én bovenop jouw professionele werk-taken. Het is dus essentieel om een goed evenwicht te creëren.

Premies & verlofstelsels voor mantelzorg

Als erkend mantelzorger kan je beroep doen op een aantal tegemoetkomingen en voordelen. Zo kan je een mantelzorgpremie aanvragen via de gemeente of jouw zorgkas. Deze premies compenseert een deel van de kosten die je maakt als mantelzorger. Dit is mooi meegenomen, maar mantelzorg vraagt bovendien ook veel tijd en energie. Dit maakt het vaak lastig om mantelzorg te combineren met een (voltijdse) job. Om die reden kan je als erkend mantelzorger ook beroep doen op verlofstelsels.

Afhankelijk van in welke sector je tewerkgesteld bent, kan je tijdelijk een voltijdse of gedeeltelijke loopbaanonderbreking aanvragen. Dit kan o.a. door thematisch verlof, zoals zorgverlof of mantelzorgverlof, tijds-of zorgkrediet of verlof zonder wedde aan te vragen. Meer informatie hieromtrent vind je op de website van De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening vinden. 

Onze tips voor mantelzorgers als loopbaancoach

Tip 1. Zorg voor jezelf

(Mantel)Zorgen voor een ander doe je met veel liefde. Het is belangrijk om diezelfde zorg en liefde ook aan jezelf te schenken. Plan ontspanningsmomenten in voor jezelf. Gun jezelf de tijd om dingen te doen die jou gelukkig maken en energie geven. Want alleen als je voor jezelf zorgt, kan je pas voor anderen zorgen. Goed slapen, voldoende bewegen en lekker (en gezond) eten zijn enkele voorbeelden van zelfzorg. Herken op tijd je stress en ga er bewust mee om door even te ontspannen.

Tip 2. Voorkom sociaal isolement

Sluit jezelf niet op. Mantelzorg vraagt veel tijd, maar blijf ook zeker leuke plannen maken met vrienden en familie. Indien je zorgvrager tot dezelfde familie of vriendengroep behoort, kan je dit zeker samen met je zorgvrager doen. Het is echter ook belangrijk om af en toe alleen op stap te gaan. Zorg ervoor dat je iemand hebt die af en toe je taken kan overnemen. Op die manier kan je tijd maken voor jezelf om leuke activiteiten met (of zonder) vrienden en familie te doen, terwijl je weet dat je zorgvrager in goede handen is.

Eva - Sterk in werk-257

Tip 3. Praat erover

Weest open en eerlijke over je gedachten en gevoelens tegen anderen uit je omgeving. Vind steun voor jezelf bij iemand die je vertrouwt zodat ook jij kan ontladen en je verhaal kan vertellen.

Laat ook je werkgever weten dat je mantelzorger bent. Ook al ben je (nog) niet van plan om gebruik te maken van de mogelijke verlofstelsels, is het een goed idee om je werkgever te laten weten dat je zorg draagt voor een dierbare. Wacht niet tot de combinatie van werk en zorg teveel wordt. Op die manier kan je werkgever op tijd begrip tonen voor je situatie indien nodig. Of je je collega's op de hoogte stelt, is volledig je eigen keuze. Het helpt hen wel om te begrijpen waarom je afwezig bent of op een bepaalde manier reageert bijvoorbeeld. Vaak ontvang je zelf meer begrip en flexibiliteit wanneer je jouw situatie kenbaar maakt.

Tip 4. Geef je grenzen aan

Wordt het je te veel? Aarzel dan niet om (professionele) hulp in te schakelen. Voel aan wanneer je je eigen grens bereikt en geef deze ook duidelijk aan. Deel de zorg en accepteer de aangeboden hulp van anderen. Ga op zoek naar personen die je kunnen bijstaan in de dagdagelijkse taken, zoals een poetshulp bijvoorbeeld, of contacteer zorgkundigen die je kunnen versterken in het bieden van goede zorg.
Maak ook duidelijke afspraken met professionele zorgmedewerkers. Spreek af welke taken jij als mantelzorger kan en wil dragen en welke taken je van hen verwacht.

Wees vooral mild voor jezelf. Je kan nu eenmaal niet alles (zelf) doen.

Tip 5. Ontdek hoe loopbaanbegeleiding je kan helpen bij mantelzorg

Als professionele loopbaancoaches helpen we jou bij het creëren van een betere work-life balance bij mantelzorg. Samen bekijken we wat haalbaar is voor jou en stippelen we een individueel traject uit om werk, privé en mantelzorg op een gezonde manier te combineren.

Bovendien leren onze loopbaancoaches je een heleboel technieken aan om beter te leren omgaan met de hoge (werk)druk als mantelzorger. Je krijgt een duidelijk zicht in wat je sterktes en werkpunten zijn en je leert je grenzen identificeren, bewaken en communiceren. Niet alleen voor jezelf, maar ook naar je zorgvrager en werkgever toe. Zo krijg je een duidelijk zicht op wat je moet doen om een goede balans te creëren en behouden tussen werk, privé en mantelzorg.

Deel dit artikel