50-plusser en nood aan meer werkplezier? 3 cruciale vragen!

Willen we onze welvaartseconomie in stand houden, dan moet onze tewerkstellingsgraad naar omhoog en onze inactiviteitsgraad naar omlaag. Daarom heeft onze overheid maatregelen genomen en de officiële pensioenleeftijd opgetrokken. Deze ligt tot en met 2024 op 65 jaar. Op deze leeftijd kan elke werknemer zijn pensioen opnemen, ongeacht het aantal jaren dat men gewerkt heeft. In 2025 wordt de officiële pensioenleeftijd 66 jaar. Vanaf 2030 wordt dit 67 jaar.

We hebben dus als 50-plusser nog heel wat werkjaartjes voor de boeg. Misschien vind je dit geen leuk vooruitzicht en zie je hier écht tegenop. Wellicht begrijp je dan jouw leeftijdsgenoten minder die nog wel heel veel plezier uit hun werk halen. Het verschil zit hem wellicht in het antwoord op de 3 onderstaande sleutelvragen. Vragen waar ook JIJ een antwoord op kan hebben !

Vraag 1: Waar word jij gelukkig van ?

Als je weet waar jij gelukkig van wordt, wat je talenten zijn, wat belangrijk voor je is, wat je nodig hebt om het beste uit jezelf te halen, kan je op zoek gaan naar de werkcontext en de rol die bij je past. Dat vereist wat reflectie-werk maar de opbrengst is gigantisch. Een ontdekkingstocht naar jezelf en het vooruitzicht van vele werkgelukkige jaren op voorwaarde dat je bereid bent om bewust keuzes te maken.

Vraag 2: Wat is voor jou betekenisvol werk ?

Stel jezelf de volgende vragen :

 • Waarom doe ik wat ik doe ?
 • Welke toegevoegde waarde lever ik ?
 • Geloof ik in de visie van het bedrijf waarvoor ik werk ?

Wellicht niet makkelijk om zomaar een antwoord te formuleren op bovenstaande vragen maar toch loont het de moeite waard om hierbij stil te staan want we willen van betekenis zijn en het gevoel hebben dat ons werk iets bijdraagt. Niets is meer demotiverender dan werk te doen die afstompt en waar je het nut er niet van inziet.

Vraag 3: Hoeveel positiviteit ervaar je in je werk én leven ?

De technologie evolueert razendsnel waardoor we steeds andere dingen moeten aanleren. Niet altijd even makkelijk voor een 50-plusser, zeker als je al jaren vastgeroest zit in je job. Uit onderzoek is gebleken dat als we ons goed voelen, we meer openstaan om nieuwe dingen uit te proberen en als we nieuwe dingen uitproberen, leren we ook. Openstaan voor veranderingen en het bijschaven van jouw kennis en competenties zullen bijdragen tot jouw werkgeluk !

Zorg dus dat je positiviteit in je leven brengt en op je werk. Wanneer heb je de laatste keer een complimentje gegeven aan één van jouw collega’s ? Waar ben je recent trots op geweest ? Wanneer heb je de laatste keer iets leuk gedaan met de collega’s ?

Vind je het moeilijk om een antwoord te formuleren op bovenstaande vragen en wil je daar dieper op ingaan, dan is ons loopbaanbegeleidingstraject voor 50-plusser  zeker iets voor jou !

En tenslotte, vergeet niet dat jij als 50-plusser een enorme troef hebt ten opzichte van de jongere generaties. Door je leeftijd heb je ervaring opgedaan en levenswijsheid, een niet te onderschatten troef als het gaat om het in perspectief plaatsen van ervaringen en het oplossen van problemen !

Lees ook: 55 plus en klaar voor jouw tweede carrière? 5 tips

Als je weet waar jij gelukkig van wordt, wat je talenten zijn, wat belangrijk voor je is, wat je nodig hebt om het beste uit jezelf te halen, kan je op zoek gaan naar de werkcontext en de rol die bij je past. Dat vereist wat reflectie-werk maar de opbrengst is gigantisch.
Details
 • 13 september 2019
Referenties
  • Feedback van onze klanten

   Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

   Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen