foto brigitte Brigitte Boivin

Bore-out? Zo voorkom jij verveling in jouw job!

woman-behind-laptop-top-view

Jouw leidinggevende houdt alle info en werk voor zichzelf. Je krijgt bijna geen taken en je staart uren voor je uit. De dagen gaan supertraag voorbij. Elk initiatief van jouw kant wordt afgewezen.  Je komt thuis en je voelt je echt niet voldaan over jouw werkdag.

Herken je dit?

Dan loop je serieus de kans dat je een bore-out ontwikkelt. Natuurlijk kan het wel eens kalm zijn op je werk. Het kan zelfs heerlijk zijn om eventjes achterover te kunnen leunen, en klusjes te doen waar je anders geen tijd voor hebt. Maar na enkele dagen, weken of maanden kan de verveling beginnen toeslaan.

Wat zijn symptomen van een bore-out?

  • Je voelt je geïrriteerd en hebt frustraties over je job
  • Je hebt geen zin in niks
  • Je slaapt slecht
  • Je hebt weinig zelfvertrouwen
  • Je eet bijna niks meer, of net meer
  • Je krijgt lichamelijke klachten: spierpijn, hoofdpijn, hartsteken, gewrichtspijn,…
  • Stress en overspannenheid kunnen ook het gevolg zijn van een te weinig uitdagende job.
happy-woman-holding-phone

Wil jij een bore-out vermijden? Lees onze tips!

  • Neem zelf initiatief en vraag een functioneringsgesprek aan bij jouw leidinggevende. Mogelijks kun je wat extra taken erbij nemen en beseft jouw baas niet echt ten volle wat er gaande is. Samen kunnen jullie kijken of er mogelijkheden zijn voor jobcrafting of doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf.
  • Daag jezelf uit. Zet voor jezelf enkele ambitieuze deadlines zodat je jezelf scherp houdt. Rustige periodes zijn ideale periodes om jou bij te scholen. Is het een optie om een opleiding te volgen, al dan niet werkgerelateerd? Bespreek dit met jouw leidinggevende of ga zelf 's avonds of in het weekend een opleiding volgen. Dit versterkt jouw loopbaancompetenties, het vergroot jouw kansen op een promotie of loonsopslag, of ingeval van een carrièreswitch, jouw concrete mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
  • Twijfel je of je tegen een bore-out aanloopt? Ga praten met je huisarts en win advies in. Wees niet beschaamd over het feit dat je te weinig werk hebt. Dit zou volgens recente studies maar liefst 15 % van alle werknemers treffen.
  • Verwar een bore-out niet met languishing. Dit is een gevoel van stagnatie en leegheid, maar zeker geen bore-out. We hebben er in de pandemie steeds meer en vaker last van. In een artikel in The New York Times schrijft psycholoog Adam Grant dat languishing voelt alsof je maar wat aanmoddert in je leven. Alles verloopt gewoon op automatische piloot door de dagen heen. Je voelt je zeker niet depressief, maar overlopen van vreugde is nu ook niet het geval. Je kijkt vanop afstand een passief naar je eigen leven. Focus noch flow zijn er niet, je hebt minder energie en motivatie om ook maar iets te doen. Leuk is anders maar dit is iets wat velen treft tijdens deze pandemie. Je bent niet alleen.
  • Bewaak jouw work life balans. Doe geen privezaken tijdens de werkuren, en sluit ook je werkdag bewust af. Doe thuis dingen die je leuk vindt, maak tijd voor gezin en vrienden, hobbys en gezondheid.
woman-running

Vermijd een bore-out en volg loopbaanbegeleiding!

Ga geen loopbaanbegeleiding volgen wanneer je midden in een bore-out zit. Eerst moet je volledig genezen en herstellen. Jouw huisarts kan jou doorverwijzen naar een gecertificeerde stress-en burn-out coach. Ook wij hebben enkele gecertificeerde stress-en burn-out coaches binnen het team van Sterk op je Werk.

Tijdens een traject loopbaanbegeleiding bij Sterk op je Werk definiëren we jouw waarden, talenten, persoonlijkheid en levensmissie definiëren. Zo ontdekken we welke jobs jou energie en werkplezier geven. We indentificeren mogelijke loopbaandrempels en helpen jou om deze te overwinnen via resultaatgerichte competentiecoaching en een realistisch stappenplan. We versterken jouw personal brand en online imago, en geven je slimme sollicitatietechnieken mee, zodat je uitgenodigd wordt voor een gesprek ingeval van een succesvolle carriereswitch.

Sterk op je Werk is een erkend loopbaancentrum met coaches over heel Vlaanderen en een erkende partner van VDAB.
Dit betekent dat je bij ons jouw loopbaancheques kunt inzetten. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. De eerste cheque geeft jou recht op 4u coaching, de tweede cheque geeft jou recht op voor 3u coaching. De reële waarde van een uur loopbaancoaching is 169 euro.

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

&ldquot;

Neem zelf initiatief en vraag een functioneringsgesprek aan bij jouw leidinggevende. Mogelijks kun je wat extra taken erbij nemen en beseft jouw baas niet echt ten volle wat er gaande is.

Deel dit artikel