Loopbaancoach-Sofie-Laken Sofie Van Braekel

Hoogsensitief? Zo vind jij nog meer plezier in jouw huidige job!

woman-standing-in-front-of-her-flowershop

Steeds meer mensen stellen vast dat ze hoogsensitief zijn. Dit wil zeggen dat ze gevoeliger zijn dan anderen voor allerlei prikkels zoals fel licht, geluiden en geuren. Ze pikken ook heel makkelijk emoties en stemmingen van anderen op en gedijen minder goed in grote groepen en openbare plaatsen. Niet verwonderlijk dat ze makkelijk overprikkeld worden in onze hectische westerse maatschappij waar er vaak een continue prikkelovervloed is. Denk maar aan open spaces op het werk, ellenlange vergaderingen met teveel mensen samen en strakke deadlines waarin heel veel taken tegelijk op hun afkomen.

Naar schatting is 1 op 5 personen in Vlaanderen hoogsensitief. Hun gevoelig zenuwstelsel heeft als gevolg dat ze vatbaarder zijn voor stress en dus op lange termijn ook voor burn-out op het werk. Bij hersenscans kan men zien dat bij deze personen meerdere hersengebieden geprikkeld worden in vergelijking met mensen die niet-hoogsensitief zijn en dat de prikkels als meer ‘diepgaand’ binnenkomen.

In mijn praktijk krijg ik geregeld HSP'ers (Highly Sensitive Person) over de vloer en ze stuiten nog al te vaak op onbegrip uit de omgeving. Terwijl dit voor velen als een teken van zwakte wordt gezien, hoeft dit niet perse zo te zijn. Hoogsensitieve personen hebben hun eigen unieke talenten en mits een aantal aanpassingen op het werk en bewuste jobkeuzes, kunnen zij prima functioneren en een absolute aanwinst zijn voor het bedrijf.

Two-collegues-discussing-something-at-a-table

Zo voel jij jou als HSP’er goed in jouw job! 

Hierbij zet ik als HSP coach 7 tips op een rijtje om jou als hoogsensitief persoon goed te voelen op het werk!

  1. Maak dit bespreekbaar met jouw collega’s en baas. Leg hen uit dat je niet asociaal bent omdat je een koptelefoon opzet, maar dat het jou juist helpt om je beter te concentreren en minder afgeleid te zijn van buitenaf.
  2. Als er een mogelijkheid is om af en toe een zaaltje te reserveren op het werk om ongestoord aan een belangrijke taak te werken, doe dit dan. Wanneer je even weg bent uit de drukte, kan je terug jouw batterijen opladen. Hoogsensitieve personen hebben deze stiltemomenten nodig om hun hoofd leeg te maken en prikkels te verwerken.
  3. Indien mogelijk, werk 1 of 2 dagen per week van thuis uit en vraag tijdens een sollicitatiegesprek of deze optie er is. Kader ook waarom je dit belangrijk vindt en dat je op deze manier meer gedaan krijgt binnen dezelfde tijd, een win-win dus voor beide partijen!
  4. Vraag om vooraf jouw bureau te mogen zien zodat je jou een goed beeld kan vormen van jouw toekomstige werkplaats en een inschatting kan maken of je je hier thuis zal voelen. HSP’ers zijn heel gevoelig voor sfeer en mits kleine aanpassingen kan de werkplek een pak aangenamer gemaakt worden. Denk maar aan gedimd licht in plaats van TL-licht, een plant op het bureau, een rustgevende laptop achtergrond of een plaats aan het raam in plaats van middenin een landschapsbureau.
  5. Als je in de mogelijkheid bent om over de middag even te gaan wandelen doe dit dan. Het is wetenschappelijk bewezen dat een frisse neus halen in de natuur ideaal is voor het verlagen van het stresshormoon cortisol. Zo kan je helemaal zen aan deel twee van de dag beginnen.
  6. Jobs met één-op-één contact zijn te verkiezen voor HSP'ers boven jobs waarin je constant dient te vergaderen of je in grote groepen dient te begeven. Indien mogelijk vraag dan om de agendapunten op voorhand door te krijgen zodat je jouw input kan doorgeven voor de vergadering. Zo toon je betrokkenheid, maar hoef je niet perse deel te nemen aan het gesprek. Je kan ook achteraf jouw feedback geven over belangrijke topics.
  7. Gezien de intuïtieve, empatische en creatieve aard van HSP’ers gedijen ze heel goed in jobs zoals coach, vertrouwenspersoon, welzijns- en gezondheidsberoepen, interieurvormgeving, webdesigner, kunstenaar, tuinarchitect, dierenverzorging, en alle beroepen waar ze hun specifieke talenten in kwijt kunnen. Deze lijst is niet exhaustief en verschilt ook van persoon tot persoon. Ook een job als ondernemer of freelancer kan zeer geschikt zijn gezien je daar zelf jouw tijd kan indelen en meer vrijheid hebt.

Tenslotte nog een tip over wat je als werkgever of leidinggevende kan doen om HSP’ers te motiveren: geef de werknemer in kwestie geregeld positieve feedback, maar doe dit wel enkel als je het meent. Hoogsensitieve personen zijn vaak heel conscientieus en perfectionistisch, dus bekrachtig hun harde werk wanneer je kan. Toon begrip voor hun gevoeligheid en je zal het je niet beklagen dat ze deel uitmaken van jouw team en/of bedrijf. Onthoud dat wederzijds respect belangrijk is: een gelukkige en gewaardeerde werknemer zal minder snel uitvallen door burn-out en meer geneigd zijn om het beste van zichzelf te geven.

coffee-cup-on-table

Volg loopbaanbegeleiding bij een professionele HSP coach in jouw buurt

Speelt dit jouw parten en is jouw work life balans momenteel even helemaal zoek?
Gaat het te moeizaam volgens jou, en overweeg je een carrièreswitch naar een job die beter bij jou past?

Wist je dat je hiervoor gebruik kunt maken van loopbaanbegeleiding bij Sterk op je Werk?

Vraag hier jouw gratis kennismakingsgesprek aan met één van onze loopbaancoaches.

Sterk op je Werk is een erkend loopbaancentrum met coaches over heel Vlaanderen en een erkende partner van VDAB.
Dit betekent dat je bij ons jouw loopbaancheques kunt inzetten. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. De eerste cheque geeft jou recht op 4u coaching, de tweede cheque geeft jou recht op voor 3u coaching. De reële waarde van een uur loopbaancoaching is 181,58 euro.

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

Ps - Veiligheid gaat boven alles. Tijdens onze sessies word je 100% coronaproof gecoacht naar jouw ideale jobsituatie.
Daarnaast bieden wij jou veilige e-coaching aan via Skype, Zoom, Teams,...Meer info verkrijg je bij jouw coach.

Deel dit artikel