Minder digitale prikkels en meer breinrust voor een betere work life balans!

mother-lying-on-the-floor-with-her-child

Je kent het vast wel, de continue instroom van prikkels, telefoontjes, dringende mails, ad-hoc vragen, voicemailberichten en social media meldingen met als gevolg een overvolle mailbox, gsm en dito brein. Een gekend fenomeen op de werkvloer (en daarbuiten) omdat we met zijn allen altijd en overal bereikbaar willen zijn én liefst nog diezelfde dag ons netwerk van een antwoord moeten voorzien. In het ergste geval: een overprikkeld zenuwstelsel, chronische stress en zelfs een (digitale) burnout.

Maar wie bepaalt er eigenlijk jouw agenda? Ben jij dat zelf of ben je een slaaf geworden van de digitale revolutie? Tijd om terug het eigen heft in handen te nemen! Gelukkig is er goed nieuws en kunnen we ons brein ‘trainen’ om veerkrachtiger te worden en beter om te gaan met “digi-stress”!

Geef je brein voldoende rust!

Allereerst wil ik graag een woordje uitleg geven over de werking van ons brein. Wist je dat we slechts 53% van de tijd aandachtig kunnen zijn en dat onze geest 47% van de tijd afdwaalt? Ons brein maakt geregeld sprongetjes omdat het de binnenkomende info moet kunnen verwerken, we kunnen m.a.w. niet 100% van de tijd gefocust zijn. Daarom is het belangrijk om van tijd tot tijd breinrust in te lassen, dit wil zeggen, periodes zonder prikkels van buitenaf. Dagdromen is dus helemaal zo slecht nog niet!

Uiteraard is het wel zo dat productiviteit noodzakelijk is in een bedrijfscontext, maar net door deze stimulivrije momenten in te lassen kunnen we er erna weer tegenaan en komt dit onze efficiëntie, focus én zelfs creativiteit ten goede! Ga maar eens na: het is meestal niet tijdens een stressvolle periode dat je tot inzichten komt of ingevingen krijgt, maar eerder op vakantie, wanneer je in jouw bed ligt of onder de douche staat. Kortom: op momenten wanneer we tot rust zijn gekomen.

two-colleagues-discussing-something

Tips om je brein tot rust te brengen op je werk

Nu hoor ik je al denken: hoe pas ik dat in godsnaam toe zonder bij mijn collega’s over te komen als niet-productief, niet-responsief en ongeconcentreerd?

Hierbij geef ik je graag enkele bruikbare tips om vlot jouw werkdag door te komen zodat jij ’s avonds nog genoeg energie hebt voor hobby’s, familie, vrienden en sociale activiteiten.

  • Stel jouw prioriteiten en voer jouw belangrijkste taken ’s morgens uit. Laat je niet afleiden en laat de konijnen (binnenkomende mailtjes) niet tussen jouw olifanten (hoofdtaken) huppelen. Volgens de Eisenhouwermatrix zijn er 4 kwadranten om jouw taken te prioritiseren. Ga voor jezelf na welke taken in welke categorie behoren.
  1. Belangrijk en urgent = Onmiddellijk doen
  2. Belangrijk en niet urgent = Later doen
  3. Niet belangrijk en urgent = Delegeren
  4. Niet belangrijk en niet urgent = Dumpen
  • Sluit jouw mailbox af wanneer je met jouw dringende en belangrijke taken bezig bent en las een 3tal checkmomenten in per dag (bvb wanneer je toekomt, een uur voor vertrek en vlak voor of na de middag) waarin je jouw mails leest én onmiddellijk behandelt. Zo verlies je geen tijd met elke mail verschillende keren open te klikken.
     
  • Communiceer duidelijk wanneer je wel en niet bereikbaar bent aan collega’s. Dit is niet altijd evident in open spaces, dus goede afspraken zijn belangrijk.
  • Plaats eventueel een voorwerp op jouw bureau of zet een koptelefoon op als teken dat je even ongestoord verder wil werken.
  • Vraag aan een collega of je jouw vaste lijn kan doorschakelen wanneer je een deadline moet halen. Uiteraard geldt dit in beide richtingen. Voor indirecte collega’s van andere afdelingen of externe partners kan je bijvoorbeeld het volgende toepassen:
  • Schakel jouw out of office in om aan te geven dat je aan een dringende taak aan het werken bent en spreek af om voor zeer urgente zaken een sms te sturen (Eén communicatiekanaal kiezen is ideaal).
  • Stel jouw voicemail in en vraag om een bericht na te laten, zo kun je zelf de urgentie ervan bepalen. Bel enkel terug wanneer er effectief een bericht werd ingesproken. 

In sommige jobcontexten is het echter niet altijd mogelijk om prikkels van buitenaf te blokkeren, maar dan nog kan je voor jezelf een aantal acties ondernemen doorheen de dag. 

  • Ga wandelen tijdens jouw pauze, idealiter in het park of in de natuur, en laat jouw gsm op het werk. Gebruik jouw zintuigen om in het ‘hier en nu’ te zijn. Indien dit niet mogelijk is, ga dan te voet naar de broodjes of saladebar in de buurt om jouw lunch. Even een frisse neus halen is al voldoende om jouw hoofd leeg te maken! Bovendien hebben we natuurlijk licht nodig voor de aanmaak van ons gelukshormoon serotonine en ons slaaphormoon melatonine.
     
  • Las bewuste ‘mind wandering’ time in bijvoorbeeld wanneer je op weg bent naar de koffiemachine of wanneer je kopies aan het nemen bent- waarin je even kan wegdromen en jouw brein kan ontwarren.
     
  • Doe een korte meditatie van 15min tijdens jouw pauze of vlak voor aanvang van jouw werkdag. Wist je dat veel succesvolle zakenmensen dit reeds toepassen? Volgens Tim Ferris, auteur van de bestseller ‘The 4 hour work week’, zou 80% van de top bedrijfsleiders mediteren.

Ook buiten de werkuren kan je bepaalde maatregelen treffen om een hyperactief brein te counteren en stress het hoofd te bieden.

  • Ga sporten om overtollige spanning los te laten of kom helemaal tot rust tijdens een yogasessie. Bedoeling van deze activiteiten is om uit jouw hoofd te komen en terug in jouw lichaam te zakken.
  • Aard jezelf. Dit doe je door met jouw blote voeten in het gras of op het strand te lopen. De positief geladen deeltjes of vrije radicalen in ons lichaam veroorzaakt door elektrosmog van o.a. gsm en computer- kunnen op deze manier worden geneutraliseerd door de negatief geladen ionen in het aardoppervlak. Ook een magnesium (voet)bad kan wonderen doen na een drukke dag gezien dit een sterk aardend en stressverlagend mineraal is.
  • Schakel al jouw social media meldingen uit zodat je niet constant gestoord wordt door ongewenste prikkels en spreek met jezelf 1 of 2 momenten per dag af om jouw apps te checken. Probeer dit ook in tijd te beperken tot maximum 1 uur per dag.
  • Zorg voor voldoende slaap, het is een gekend advies, maar wordt zo vaak over het hoofd gezien! Vooral de diepe slaap is belangrijk voor ons lichamelijk herstel, deze treedt doorgaans op tijdens de eerste 4 uren van de slaap. Wanneer je dus systematisch minder slaap krijgt of wakker wordt tijdens deze diepe slaapfase, dan kan je chronisch oververmoeid raken, met als gevolg vatbaarder voor stress. Experimenteer hiermee en voel hoeveel uren slaap jij zelf nodig hebt om fris op te staan, dit is voor iedereen individueel verschillend.
  • Idealiter ligt jouw gsm tijdens het slapen in een andere ruimte. Kan je het toch niet laten om hem naast jouw bed te leggen, schakel dan zeker de vliegtuigstand in en kies ’s avonds voor een rood licht app of nachtmodus die als het ware een filter legt over het felle, blauwe licht van lcdschermen. Deze laatste verminderen de aanmaak van melatonine (het stofje dat je slaperig maakt) waardoor je moeilijker inslaapt, wat nefast is voor jouw algehele slaapkwaliteit.
man-drinking-coffee-behind-laptop

Samengevat is er dus eigenlijk niet één gouden tip om te leren omgaan met digitale prikkels, maar onthoud zeker deze 3 vuistregels en dan kom je al een heel eind verder:

  1. Vermijd multitasken en focus je op één taak tegelijk.
  2. Zorg voor voldoende schermvrije momenten en maak duidelijke afspraken over hoe je het best bereikbaar bent voor dringende zaken.
  3. Draag zorg voor jouw fysieke en mentale gezondheid: beweeg, mediteer en slaap voldoende.

Ervaar jij ook geregeld stress in jouw job en wil je graag jouw tijd beter indelen? Wil je beter jouw grenzen leren aangeven en tips krijgen rond zelfzorg, met als gevolg een betere work- life balance? Vraag dan vandaag nog jouw loopbaancheque aan via de VDAB en ik ga met plezier samen met jou en jouw werkvraagstuk aan de slag!

&ldquot;

Onthoud zeker deze 3 vuistregels en dan kom je al een heel eind verder: Vermijd multitasken en focus je op één taak tegelijk. Zorg voor voldoende schermvrije momenten en maak duidelijke afspraken over hoe je het best bereikbaar bent voor dringende zaken. Draag zorg voor jouw fysieke en mentale gezondheid: beweeg, mediteer en slaap voldoende.

Deel dit artikel